Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

No more justice on slow motion sau hai, să facem actul de justiție să fie util și efectiv pentru justițiabili
23.12.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Iorga

Mihai Iorga

Adriana Dobre

Adriana Dobre

Adriana Dobre, Counsel Stratulat Albulescu Attorneys at Law, și Mihai Iorga, Associate Stratulat Albulescu Attorneys at Law, au redactat materialul No more justice on slow motion sau hai, să facem actul de justiție să fie util și efectiv pentru justițiabili: „Ideea de a scrie acest articol a survenit în contextul în care suntem de multă vreme în așteptarea hotărârilor (ne)motivate în mai multe cauze urgente. În ciuda diligențelor noastre, respectiv a depunerii de cereri de urgentare a redactării hotărârilor, lucrurile nu se mișcă, iar clienții noștri așteaptă luni și ani de zile redactarea unor hotărâri în pricini urgente, cum ar fi acțiunile în evacuare sau acțiunile în contencios administrativ.

Prin prezentul articol nu ne propunem să aducem critici, ci mai degrabă să semnalăm niște disfuncții din justiție, care au efect, cel puțin indirect, asupra activității economice și a societății, în ansamblul său, și sa le găsim posibile explicații și remedii.

Câteva cifre din statistici

Dinamica numărului de cauze în ultimii ani arată că începând cu anul 2017, la nivelul instanțelor judecătorești, tendința a fost de scădere constantă a volumului de activitate. Cu titlu de exemplu, pe rolul curților de pel, în 2020, volumul a fost cu 44.770 de cauze mai mic decât în 2017. Totuși, în continuare, instanțele din capitală sunt cele mai încărcate instanțe din țară, Curtea de Apel București având, în anul 2020, 62.173 de cauze, Tribunalul București 119.950, iar Judecătoria Sector 1 un număr de 61.510 dosare.

Ca o medie la nivel național, în anul 2020, s-a înregistrat [i] la nivelul curților de apel, o încărcătură de 523 cauze/judecător, [ii] la nivelul tribunalelor, un număr de 640 dosare/judecător, iar [iii] la nivelul judecătoriilor, un număr de 1029 dosare/judecător.

Cu toate că numărul de cauze înregistrat în prezent față de anul 2017 a scăzut, pare totuși că ne confruntăm și în prezent cu o supraîncărcare a sistemului judiciar, în contextul liberului acces la justiție, a apetitului românilor pentru litigii, a abuzurilor săvârșite de autorități, a lipsei de cashflow în unele domenii de activitate și a unei deficit de personal în justiție. Această supraîncărcare are consecinţe nefaste în ceea ce priveşte calitatea actului de justiție, durata procesului, întârzierea pronunțării unei hotărâri și deci a realizării beneficiilor efective în plan social, urmărite prin investirea instanței cu judecarea unei cauze.

Ceea ce trebuie înțeleles este că, deși instanțele judecătorești, justiția nu funcționează ca un actor direct implicat în economie sau în societate, prin deciziile pe care le pronunță în anumite spețe (i.e. soluțiile de anulare a hotărârilor privind starea de alertă, soluțiile din materia contenciosului administrativ, soluțiile pronunțate în litigiile dintre proprietari și chiriași din perioada stării de urgență, litigiile dintre consumatori și bănci), influențează în mod semnificativ activitatea economică și societatea și creează un trend în materia derulării relațiilor sociale și contractuale.”

:: textul integral aici.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti