Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Nerespectarea principiului aflării adevărului și prezumției de vinovăției. Trimitere spre rejudecare
28.12.2021 | Andreea COMAN, Cristina Gabriela IACOB

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Cristina Gabriela Iacob

Cristina Gabriela Iacob

Instanța de control judiciar a admis apelul declarat de inculpat, a desființat în totalitate sentința atacată și a trimis cauza spre rejudecare apreciind că judecata în fond a fost una formală, reținând, pe de o parte, că înscrisurile administrate în cursul urmăririi penale nu reprezintă un temei suficient pentru stabilirea existenței faptei și a vinovăției reținute în soluția pronunțată de prima instanță, iar pe de altă parte că plângerea persoanei vătămate nu este un mijloc de probă, ci un mod de sesizare a organelor de urmărire penală, respectiv o condiție de procedibilitate. În plus, în cursul urmăririi penale, respectiv în cursul judecății în primă instanță, nu a fost verificată niciuna dintre apărările inculpatului și nici nu au fost administrate alte probe cu privire la vinovăția acestuia, iar declarația luată în calitate de inculpat este una formală și contradictorie în chiar conținutul său, inculpatul precizând „mențin declarația dată anterior în cauză”, respectiv pe cea de suspect prin care a tăgăduit săvârșirea faptei, iar ulterior fiind consemnat „recunosc și regret fapta comisă”. (Curtea de Apel Craiova, Secția penală și pentru cauze cu minori, Decizia penală nr. 1489 din 23 noiembrie 2021)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW
Cristina Gabriela Iacob, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti