Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Un alt fel de obiective pentru anul 2022 în avocatură
28.12.2021 | Ruxandra VIȘOIU

Secţiuni: Life, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Ruxandra Vișoiu

Ruxandra Vișoiu

La începutul unui nou an, mulți dintre noi ne stabilim obiective. Poate avem obiective în domeniul profesional: o promovare, un salariu mai mare sau un venit mai ridicat pe cabinet, dacă lucrăm avocatură pe cont propriu. Ori ne dorim ceva în domeniul personal: mai mult timp pentru noi, să mergem mai mult la sală sau o relație mai bună cu familia.

Și eu sunt una dintre acele persoane care își stabilesc obiective pentru noul an, dar pentru anul 2022 am în vedere niște obiective ceva mai atipice. Fiindcă ultimul an a fost în multe feluri, dar ‘tipic’ clar nu este unul dintre ele.

Practic avocatura deja de ceva ani și am trecut prin mai multe etape, de la angajat într-o firmă mare de avocatură, la cabinet propriu și la managing partner în ‘boutique law firm’. Dar niciuna dintre aceste tranziții nu a fost la fel de provocatoare ca apariția pandemiei, care a schimbat atâtea nu doar pe plan personal, ci și profesional.

Cu toții ne așteptăm ca trecerea de la statut de angajat la cea de antreprenor în domeniul juridic să fie provocatoare. Dar cine s-ar fi așteptat ca peste noapte să ne trezim într-o lume în care călătoriile și ieșirile în oraș sunt limitate, evenimentele de networking dispar, iar întâlnirile cu clienții se mută în online?

În ciuda numeroaselor schimbări, am trecut cu bine peste această perioadă provocatoare. Și pe parcurs am învățat câteva lucruri, pe care doresc să le reflect în obiectivele pe anul viitor.

1. Să văd mai des partea plină a paharului

În anul 2020, când pandemia a început „în forță” și am fost închiși o vreme în case, a fost foarte ușor să mă alătur panicii generale și să văd partea goala a paharului.

Primele gânduri au fost toate negativiste: trebuie să lucram de acasă, cum vom face asta? Oare o să ne scadă volumul de muncă, cum vom sta cu veniturile? Iar dacă nu ne vom descurca, ce măsuri va trebui să luăm?

Până la urmă, niciunul dintre gândurile negative nu s-a concretizat. Am lucrat foarte puțin de acasă. A fost chiar inițiativa echipei să ne regrupam la birou în condiții de siguranță și cu declarațiile la purtător, ceea ce ne-a ajutat mult și cu moralul. Iar în ce privește clienții, faptul că eram deja prezenți în online și ofeream consultații prin videocall cu mult înainte să existe pandemia ne-a făcut tranziția foarte ușoară.

Cu alte cuvinte, gândurile negative au rămas exact ceea ce erau, niște gânduri.

În schimb, aș fi putut să văd întâi oportunitățile, decât să mă concentrez pe ce ar putea merge prost. Iar acesta e clar un obiectiv pentru anul viitor.

2. Setarea de limite sănătoase

Nu stiu cum s-ar putea traduce în româna mai bine conceptul de ‘boundaries’ decât prin ‘limite’ sau, mai exact ‘limite sănătoase’.

Ca avocat, mai ales lucrând pe cont propriu, este destul de greu să separi viață profesională de cea personală. Ducem dosarele cu noi acasă la final de program, dacă nu în format fizic, cel puțin cu gândul. Măcinam ce am fi putut face mai bine, strategii, nervi sau bucurii din partea clienților. Ca să nu mai vorbim de clienții care ne sună sau ne dau mesaje la cele mai ciudate ore sau în week-end, așteptând să le și răspundem pe loc.

Dar aici trebuie să ne asumam că suntem și noi puțin vinovați. Dacă ne place ceea ce facem (și, o pot spune cu bucurie, majoritatea colegilor avocați pe care îi cunosc sunt pasionați de ceea ce fac), e foarte probabil să ne ducem munca acasă. Sau să răspundem clientului insistent pentru că, de ce nu, ne ia doar un minut să o facem.

Dar pentru acel minut nu doar că setam un precedent periculos, fiindcă le confirmam că ceea ce fac e ok și probabil o să ne mai contacteze și pe viitor înafara programului. Dar ne transmitem chiar nouă înșine mesajul că e mai importantă munca de birou decât viață personala și relaxarea de care avem atâta nevoie (inclusiv pentru a performa mai bine la birou).

Pentru că nu ne putem aștepta de la nimeni altcineva să seteze aceste limite sănătoase pentru noi, este un task de care în mod clar trebuie să ne ocupam personal.

3. Să am mai multă răbdare cu mine

Nu este exclusiv o problemă în domeniul juridic, dar cred că pe noi ne afectează în mod deosebit: ne putem plânge oricât de clienți sau colaboratori că nu au răbdare în proiectele profesionale, dar nici noi nu prea avem răbdare cu noi.

Poate fiindcă majoritatea persoanelor din domeniul juridic fac parte din așa-numita categorie de ‘high-achievers’, obișnuiți în copilărie cu notele mari, apoi cu studii la una dintre cele mai grele facultăți de pe piață și ulterior profesând în cariere solicitante.

Știm cu toții câtă tărie de caracter iți trebuie să studiezi cărțile groase de drept, în timp ce prietenii de la alte facultăți nu au de citit un an întreg cât avem noi la o singura materie. Și știm câte ore de studiu stau în spatele un simplu 10 la civil.

Dar odată ce ne obișnuim să tragem de noi ca să dam maximul în orice am face, inclusiv ulterior în proiectele profesionale, este foarte ușor să pierzi din vedere să fii și răbdător cu tine însuți. Poate nu este niciun dezastru dacă nu reușești să redactezi azi tot ce ți-ai propus la birou, dacă oricum te încadrezi în termen pentru instanță. Sau dacă știi că vei mai și pierde dosare, nu doar vei câștiga, pentru că de multe ori nu depinde doar de avocat, ci și cu ce ‘material’ ni se dă să lucram. Sau să înțelegem că în momente stresante, de la cele mari precum pandemia, până la momente normale de aglomerare la birou înainte de concediu (cine nu a trecut prin asta până acum?), o să ne fie mai greu să ne concentrăm și e posibil că lucrurile să se miște mai greu. Ceea ce este perfect normal.

Și probabil dacă vom învăța să fim noi înșine răbdători, va avea și timpul mai multă răbdare cu noi. Deoarece, pandemic sau nu, anul 2021 a trecut pe lângă noi într-o clipită.

Sărbători fericite tuturor și la cât mai multe obiective îndeplinite pe noul an!

Av. drd. Ruxandra Vișoiu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti