« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Contract de asociere în participațiune din perspectiva impozitului pe profit
31.12.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Fiscalitate, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în cazul unei asocieri fără personalitate juridică, veniturile şi cheltuielile înregistrate se atribuie fiecărui asociat, corespunzător cotei de participare în asociere (conform art. 28 alin. 1 din Legea nr. 571/2004 privind Codul fiscal). În speță, instanța supremă a constatat că recurenta-reclamantă recunoaşte faptul că nu a respectat aceste prevederi legale, dar susţine că modalitatea de realizare a contractului de asociere în participaţiune nu a prejudiciat bugetului statului. Acest argument însă nu poate fi primit, întrucât recurenta-reclamantă şi-a diminuat profitul impozabil, în mod nelegal, astfel că a înregistrat pierderi fiscale în anii 2013, 2016, 2018, or, tocmai prin nerespectarea prevederilor legale a fost prejudiciat bugetul statului. (Decizia nr. 3705 din 17 iunie 2021, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.