« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Daune morale solicitate de copiii majori în cazul părinților decedați în accident de circulație
03.01.2022 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că reperul pentru stabilirea daunelor morale în cazul accidentelor de circulatie este jurisprudenţa instanţelor judecătoreşti şi principiile care s-au degajat pe această cale, având în vedere că nu există niciun act nornativ care să prevadă, în concret, cu privire la nivelul despăgubirilor morale (Ghidul pentru soluţionarea daunelor morale, elaborat de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii – FPVS, are un caracter de recomandare şi priveşte soluţii ale instanţelor de judecată din perioada 2011). În speță, instanța supremă a considerat că un cuantum al daunelor morale de 100.000 RON pentru fiecare recurent-reclamant (copii majori ai căror părinți au decedat într-un accident de circulație) reprezintă o separaţie echitabilă şi efectivă fără a conduce la o îmbogăţire fără justă cauză. (Decizia nr. 3717 din 17 iunie 2021, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.