« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

Prof. Dumitra Popescu s-a stins. Mesaje de condoleanțe
02.01.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Anunțuri, Selected, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

Prof. univ. dr. Dumitra Popescu a încetat din viață.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

* * *

A murit, la cumpana dintre ani, la varsta de 85 de ani, o mare personalitate a scolii romanesti de drept international – prof. univ. dr. Dumitra Popescu, Doctor Honoris Causa al Academiei de Stiinte a Moldovei si al Universitatii Valahia. A activat mai mult de 60 de ani in slujba dreptului international. Ca cercetator la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane sau ca profesor la diferite universitati din tara si din strainatate.

Cu o activitate stiintifica prodigioasa sau in calitate de conducator de doctorat, Dumitra Popescu a fost un lider al activitatilor de cercetare in domeniul dreptului international din tara noastra.

Am avut privilegiul de a lucra, timp de 15 ani (1974-1989), in calitate de cercetator stiintific, la Institutul de Cercetari Juridice, la departamentul de drept international, condus de Dumitra Popescu. Am fost colegi de birou timp de un deceniu si jumatate. Era uimitor de riguroasa, eu pregateam mai neglijent lucrarile de cercetare pe care adauga, corecta, modifica, pentru a le da forma finala. Mi-o amintesc cu nostalgie in mica incapere – cu trei birouri – de la etajul 6 al fostului sediu al Ministerului Justitiei de vizavi de Parcul Cismigiu.

Am colaborat la multe manuale, monografii, culegeri de studii de drept international. Ultima data am intalnit-o in 2016, cu ocazia acordarii titlului de Doctor Honoris Causa de catre Universitatea Valahia, unde am rostit o laudatio.

In ultimii ani, din cauza unui accident nefericit, nu a mai putut fi activa in plan public.

Toti cei care am cunoscut-o, fostii sai colegi sau studenti ii vom pastra o calda amintire si recunostinta pentru ceea ce a facut pentru scoala romaneasca de drept international.

Prof. univ. dr Adrian Nastase

* * *

Conf. univ. dr. Laura Magdalena Trocan din cadrul Facultății de Ştiinţe Juridice a Universității „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a transmis următorul mesaj:

„La cumpăna dintre ani s-a stins o mare personalitate a școlii românești de drept internațional – doamna prof. univ. dr. Dumitra Popescu.
Mai mult de 60 de ani a activat în slujba dreptului internațional, în calitate de cercetător la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române sau de profesor la diferite universități din țară și din străinătate, inclusiv la Facultatea de Științe Juridice a Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, în perioada 2006-2007.
Cu o activitate științifică excepțională, precum și în calitate de profesor universitar sau de conducător de doctorat, dna prof. univ. dr. Dumitra Popescu a fost un lider al activităților de cercetare în domeniul dreptului internațional din România și, în același timp, un mentor, un model de profesionalism, de profunzime și rigoare științifică.
Sub atenta sa coordonare s-au format generații întregi de specialiști în domeniul dreptului internațional, care au datoria morală de a duce mai departe înaltul spirit cu care și-a construit cercetătorul și profesorul, Dumitra Popescu, întreaga opera academică și carieră didactică.
Exemplu de disciplină, exigență și rigoare profesională, doamna prof. univ. dr. Dumitra Popescu s-a bucurat de apreciere din partea tuturor celor care au cunoscut-o și se înscrie în galeria marilor personalități pe care România le-a dat științei dreptului.
Existența sa s-a remarcat nu numai prin valoarea profesională de excepție, dar și prin demnitatea, simplitatea și discreția specifică unei personalități cu adevărat alese.
Doamna prof. univ. dr. Dumitra Popescu rămâne un reper care a luminat, deopotrivă, căile cunoașterii și valorile morale tuturor celor care au avut privilegiul și onoarea de a fi studenții, doctoranzii, colegii sau colaboratorii domniei sale.
Prin dispariția sa, școala românească de drept internațional a pierdut un profesor și un om e mare valoare dar, cu siguranță, opera domniei sale va dăinui și va fi dusă, mai departe, de toți cei care au stimat-o și au prețuit-o.”

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.