Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţi

Powered by LIVESCU & ASOCIAŢII

Iulia Motoc: Cauzele românești pe rolul CEDO au scăzut de la 7500 la sub 5000 în ultimul an
03.01.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 29 decembrie 2021, prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a publicat următorul mesaj pe rețelele de socializare: „România la CEDO în 2021. Cauzele românești pe rolul CEDO au scăzut de la 7500, la începutul anului, la sub 5000 de cauze. Dacă urmăm acest ritm în 2022 putem spera că România să nu mai fie a patra țară ca număr de cauze la CEDO.
Cauzele soluționate s-au referit la subiecte foarte diferite: cele mai multe cauze pe rolul CEDO rămân cele legate de condițiile de detenție. CEDO a soluționat o cauză care se referea la carantina pe durata stării de urgență din 2020 considerând că dispozițiile art. 5, dreptul la libertate și securitate nu se aplică (Terheș v România). În februarie 2021, CEDO a considerat că România nu a încălcat dreptul la un proces echitabil atunci când minuta unei decizii este semnată de cinci judecători și motivarea este redactată de magistratul asistent și președintele ÎCCJ semnează în locul magistraților pensionați (Iancu c României). Același raționament a fost formulat de Curte în cauza repetitivă Dragnea c României, soluționată în noiembrie 2021. România a fost condamnată de CEDO pentru lipsa unei investigații efective a incidențelor homofobe de la Muzeul Țăranului Român din 2013 (Accept c Romaniei), pentru obligația trangenderilor de a avea o operație pentru a fi recunoscuta schimbarea lor de gen (X și Y c României), pentru faptul că nu au luat măsurile necesare la punerea sub interdicție a persoanelor cu handicap psihic (N c României).În sfârșit, au fost mai multe cazuri în care Curtea a soluționat problema echilibrului între libertatea de expresie și dreptul la viața privată. În una dintre ele care a avut ecou internațional, Ion Țiriac a pierdut cauza în fata României. La finalul anului, CEDO a considerat că instantele românești au respins pe bunĂ dreptate înregistrarea unui partid comunist.
Mulțumesc echipei românești la CEDO, juriștilor români dar și asistentelor.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti