« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Este plictisitor să asculți un avocat pledând în fața instanței
04.01.2022 | George ZLATI

Drept Timisoara
Secţiuni: Articole, Drept penal, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
George Zlati

George Zlati

Este plictisitor să asculți un avocat pledând în fața instanței. Nu tot timpul, dar… de cele mai multe ori. În aproape 10 ani de experiență în calitate de „avocat penalist” am auzit câteva pledoarii excepționale din partea unor colegi mai mult sau mai puțin experimentați, mai mult sau mai puțin cunoscuți. Pledoarii ce mi-au captivat atenția deși eram un simplu spectator în sala de judecată, în așteptarea cauzei în care trebuia să pledez. În mod regretabil, cred că pot număra toate aceste pledoarii pe degetele de la o singură mână.

Singura situație în care ar trebui să-ți limitezi importanța rolului de avocat pledant este atunci când soluția este cunoscută dinainte. Întinderea unei pledoarii pe parcursul a 30 de minute în legătură cu o problemă de drept deja tranșată la nivelul practicii judiciare, ca și cum instanța ar lua pentru prima dată contact cu respectiva problemă de drept, sugerează mai degrabă o încercare de justificare a onorariului în fața clientului. Bineînțeles, excepție face situația în care prin pledoaria avocatului se încearcă un schimb de paradigmă ori a unei practici judiciare bine consolidate. Atunci da, trebuie să îți dedici timp pentru a lupta cu morile de vânt.

Sir Ken Robinson concluziona într-un faimos TedTalk faptul că… școala ucide creativitatea. Sunt perfect de acord. Cred totuși că absolvenții de drept au un dublu grad de handicap. Vocabularul pe care îl dobândim în timpul facultății ne este vândut ca fiind cel al unui bun avocat, judecător ori procuror. În realitate, suntem învățați încă din facultate să folosim cuvinte lipsite de conținut pentru a părea mai erudiți. Cuvintele folosite ar trebui ca atunci când sunt puse cap la cap să spună o poveste, nu să te facă să dai ochii peste cap. Per a contrario? Da. Ne bis in idem? Da. In dubio pro reo? Da. A fortiori? Poate. Expresii juridice în latină doar pentru a părea interesant? Mai bine nu.

Av. dr. George Zlati

* Extras din materialul cu titlul Pledoaria avocatului în instanță”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.