Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Citate și aforisme | Anatoly Fedorovich Koni (1844-1927) – avocat rus și persoană publică, academician de onoare al Academiei de Științe din Sankt Petersburg. Orator juridic remarcabil
04.01.2022 | Marin BLAJIN

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Marin Blajin

Marin Blajin

Este necesar să faceți astfel încât să existe relativ puține cuvinte și o mulțime de gânduri, sentimente, emoții. Discursul scurt este asemenea vinului delicios, este suficient să bei un pahar pentru a te simți plăcut îmbătat.

În lipsă de „gândire profundă proprie” este permis să vă folosiți de înțelepciunea înțelepților, respectând  o măsură în aceasta, pentru a nu vă pierde individualitatea între Lermontov, Tolstoi, Dickens…

Este mai bine să nu spui nimic, decât să spui nimic.

Nu este nevoie să confundăm civilizația cu cultura… dezvoltarea civilizației împinge cultura din ce în ce mai înapoi, ignorând latura spirituală a omului și împingându-l înapoi la trecutul său animalic primitiv.

Cuvântul este unul dintre cele mai mărețe arme ale omului. Neputincios în sine, devine puternic și irezistibil, vorbit cu pricepere, sincer și la timp. Este capabil să surprindă și să orbească pe  însăși vorbitorul și pe cei din jur prin strălucirea sa.

Un șablon este un rău total, inacceptabil în orice creativitate.

Oamenii egoiști care s-au retras în ei înșiși trăiesc de obicei foarte mult timp.

Cuvântul viu este întotdeauna mai rodnic decât cel scris. El trăiește în ascultător și în vorbitor. Pe măsură ce ne îndepărtăm de eveniment, gândirea umană, imperceptibil pentru sine, trece prin mai multe stări de la un tremurător „ar fi putut fi așa” la ceva mai clar „ar fi trebuit să fie așa” la ceva pozitiv „așa a fost să fie”.

Vorbitorul va reuși puțin convingând și dovedind, el trebuie să dovedească și să emoționeze.

Cea mai mare recompensă pentru orice muncă intelectuală este critica serioasă.

Acordarea libertății depline judecătorilor nu poate produce în general rezultatele dorite.

Partea inversă a servilismului este, după cum știți, cruzimea față de cei neputincioși, umili, neputincioși.

Funcționarii concursului judiciar nu trebuie să uite că instanța, într-un anumit sens, este o școală a poporului, de la care, pe lângă respectul pentru lege, trebuie să se învețe și lecții despre slujirea adevărului și respectul pentru demnitate umană.

O persoană civilizată modernă încearcă cât mai des să rămână singură cu sine și, în ciuda faptului că, caută divertisment în compania altor oameni, treptat devine un mizantrop în raport cu oamenii și în raport cu viața – un pesimist.

Nimeni nu poate cere unei persoane o socoteală despre sentimentele sale, iar instanța, mai puțin decât oricine altcineva, are drepturile, mijloacele și dorința de a cere o astfel de socoteală.

Dezvoltarea istorică a culturii este posibilă pentru că, și numai pentru că, există indivizi care sunt capabili să perceapă bogăția spirituală a trecutului, să o înmulțească cu propriile lor realizări și să o transmită prin cursa de ștafetă  generațiilor.

Sursa: Citate și aforisme (aici și aici)

Traducere de Marin Blajin

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti