Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Jud. Costică Ciocan: Am scris poemele pentru a comunica cu membrii familiei pe care nu îi puteam vizita în timpul lockdown-ului
04.01.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Costica Ciocan

Costică Ciocan

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule judecător Costică Ciocan, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Vom discuta despre ”Lumea prin ochelarii tăi”, o carte de poezii scrisă de dumneavoastră, apărută de curând la Editura Neverland și pe care am citit-o datorită amabilității domnului Nicolae Cîrstea. Cum a apărut această carte?

Costică Ciocan: Poemele din volumul de debut Lumea prin ochelarii tăi au fost scrise în plină perioadă pandemică, când fiecare dintre noi am fost puși în faţa încercării de a ieşi din labirintul generat de criza socială, medicală şi juridică, criză care a demonstrat în mod convingător ineficienţa unei viziuni rigide asupra lumii. Dimpotrivă, deschiderea spre noi orizonturi şi soluţii, acceptarea necondiţionată de sine şi acceptarea necondiţionată a celorlalţi, despre care a scris și psihologul Carls Rogers, au dus împreună la obţinerea unor rezultate pozitive, pentru că, în continuare, avem nevoie de o „viaţă frumoasă”.  Dar, trebuie să precizez, scriu din adolescenţă.

Poezia, după cum mărturisea Nichita Stănescu, este un fenomen de natură revelată, care există în toţi oamenii, în diferite nuanţe şi care, spre bucuria mea, s-a manifestat şi în mine, nu de puţine ori cu o intensitate semnificativă. Am scris pentru a reflecta şi înţelege, pentru a comunica cu membrii familiei pe care nu îi puteam vizita în timpul lockdown-ului, dar, în special, pentru mama mea, cadru medical într-un spital clinic de urgenţe, unde sunt trataţi şi în prezent pacienţi COVID-19. Poeziile pe care ni le trimiteam erau modalitatea de a ne încuraja reciproc, de a depăşi fricile şi de a păstra o legătură cât mai apropiată, în ciuda distanţei fizice.

Despre experienţa izolării, a separării şi a vulnerabilităţii am continuat să scriu şi după ridicarea restricţiilor antiepidemice, tocmai pentru conştientizarea faptului că avem cu toţii nevoie unii de ceilalţi, fiind într-o relaţie de interdependenţă, care, potrivit lui Kurt Lewin, este cea mai mare provocare la adresa maturităţii individului şi a societăţii.

Post-lockdown
„Vom ieși din case, pășind pe străzile pustii,
lăsând în urmă oameni, părinți sau bunici,
ce vor simți din nou pustiul din casele lor.
Vor rămâne între aceiași pereți
pe care am fi vrut de atâtea ori să-i zdrobim,
Și ne vor privi de la geamuri, cum alergăm, cu picioare zglobii,
cu pași siguri, călcând pe iarba verde
ce-a putut crește nestingherită, vreme de două luni.
Frica de boală ne ținea împreună,
boala și bătrânețea îi vor ține în continuare în case,
iar sentința aspră a singurătății îi amenință în fiecare moment.
Noi, judecători, să nu îi condamnăm la uitare.”

Alina Matei: Alegerea de a publica poezii, când autorul are ca profesie vocațională magistratura, cum a fost?

Costică Ciocan: Din punct de vedere legal, nu există o incompatibilitate între profesia de magistrat şi desfăşurarea unor activităţi literare (art.  6 din Codul deontologic al magistraţilor – „Judecătorii şi procurorii pot participa la elaborarea de publicaţii, pot elabora articole, studii de specialitate, lucrări literare ori ştiinţifice şi pot participa la emisiuni audiovizuale, cu excepţia celor cu caracter politic ori a celor care ar putea afecta imaginea justiţiei”) şi, cu atât mai mult, nu ar putea exista la nivel personal, individual. În acelaşi timp, activitatea jurisdicţională şi cea literară se separă, având în vedere specificul şi fundamentul lor. Cu siguranţă, atât dumneavoastră cât şi cititorii juridice.ro vă amintiţi de interviul acordat de Herta Muller (laureată a premiului Nobel pentru literatură în 2009) la Ateneul Român care, în timpul dialogului, a spus într-un mod firesc: „Eu acum nu sunt scriitoare, eu sunt scriitoare doar când sunt cu mine. Asta e altă meserie.” La fel şi în cazul profesiilor juridice, acestea se exercită în cadrul legal prestabilit, judecătorul îndeplinindu-şi atribuţiile de serviciu (jurisdicţionale) în sala de judecată, procurorul în cadrul anchetelor, avocatul atunci când pledează sau oferă consultaţii juridice. În timpul liber însă, dacă se menţine o stare de echilibru, pot fi desfăşurate şi alte activităţi, inclusiv cele din domeniul artistic şi literar.

Alina Matei: Poeziile pe care le-ați scris dumneavoastră sunt poeziile timpurilor de astăzi. Mă refer la faptul că ele conțin cuvinte des întâlnite precum Facebook, WhatsApp, Youtube, living, Candy Crush, și chiar tasta diez. Dar nu numai. Titlul poeziei „Post-lockdown” este mai mult decât convingător cu al său minunat vers Frica de boală ne ține împreună. Trezesc poeziile cititorii la realitate? V-ați propus asta?

Costică Ciocan: Cred că cititorii vor putea răspunde cel mai bine la această întrebare. În orice caz, cel puţin ultimii doi ani au pus în atenţia publică multe imagini iluzorii despre care a scris Platon în Mitul Peşterii. Ideea existenței unei vieți în „afara cetății”, lipsită de apărare şi una a locuitorilor acesteia, a prosperităţii şi securităţii s-a dovedit a fi amăgitoare, oamenii fiind deopotrivă vulnerabili, doar „comunităţile fortificate” putând asigura un cadru propice dezvoltării individuale şi colective.

Alina Matei: „Lumea prin ochelarii tăi” o descoperim citindu-vă. Dar lumea prin ochii dumneavoastră cum este?

Costică Ciocan: Lumea în care trăiesc este a oamenilor care au încetat să creadă în conceptul de succes limitat şi de resurse limitate, o lume în care te poţi simţi în siguranţă, în care poţi evolua împreună cu ceilalţi,  fără teama de muşcătura unui „homini lupus”. Să vă povestesc experienţa unui prieten din liceu, recent întors din Statele Unite ale Americii, care, acum doi ani, de Crăciun, şi-a dorit să viziteze Mănăstirile din Nordul Moldovei. După ce a ajuns şi la Mănăstirea Putna, când a ieşit din biserică şi-a dat seama că nu mai are portofelul în care ţinea  actele, paşaportul şi banii. După ce l-a căutat, fără succes, a lăsat un număr de telefon unui preot, apoi a plecat să aprindă o candelă la mormântul Maicii Benedicta (acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga). Nu şi-a făcut griji, era calm şi nu s-a îndoit vreun moment că nu va fi contactat. După jumătate de oră a fost sunat de o doamnă care găsise portofelul în apropierea mormântului Sfântului Ştefan cel Mare. Aceasta este lumea în care îmi doresc să trăiesc.

Alina Matei: Ca sa nu fiu invidioasă pe lucrurile care v-au inspirat în scrierea poeziilor, poate la următoarele poezii faceți referire la o revistă de drept sau la juridice.ro. 🙂 Și acum întrebarea: ce proiecte aveți în plan?

Costică Ciocan: Fără îndoială voi recomanda secţia de jurisprudenţă de pe juridice.ro prietenilor din zona literelor care cred că Agatha Christie a reuşit să scrie chiar totul. Pentru viitor, pe plan literar, îmi doresc să continui colaborarea cu Editura Neverland şi să reuşim publicarea unui al doilea volum de poezie.

Alina Matei: Care este poetul dumneavoastră român preferat?

Costică Ciocan: Nichita Stănescu este poetul meu preferat, însă tot el a spus, în repetate rânduri, că nu există poeți, ci există poezie.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Costică Ciocan: Pe cititorii juridice.ro îi îndemn să urmărească în continuare articolele ştiinţifice şi jurisprudenţa comentată de pe site-ul dumneavoastră care acoperă toate ramurile dreptului, fiind de interes şi de actualitate. Nu pot să nu observ cercetările tinerilor jurişti, în special ale avocaţilor, publicate online, prin care sunt propuse soluţii la probleme juridice de o complexitate ridicată. Într-adevăr, Dumnezeu nu poate lucra decât prin avocaţi buni.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Costică Ciocan: Şi eu vă mulțumesc şi mă bucură oportunitatea oferită de a discuta despre Lumea prin ochelarii tăi.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti