« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) 2021/2316 a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul european al tineretului (2022)
04.01.2022 | Elena ALBU

Drept Timisoara
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 462/1 din 28 decembrie 2021, a fost publicată Decizia (UE) 2021/2316 a Parlamentului European și a Consiliului din 22 decembrie 2021 privind Anul european al tineretului (2022).

Articolul 165 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că acțiunea Uniunii urmărește, printre altele, să sprijine participarea tinerilor la viața democratică a Europei.

În Foaia de parcurs de la Bratislava din 16 septembrie 2016, cei 27 de șefi de stat sau de guvern s-au angajat să „ofere oportunități mai bune pentru tineret”, în special prin sprijinul acordat de Uniune statelor membre pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor și prin programe îmbunătățite ale Uniunii dedicate tineretului.

În Declarația de la Roma din 25 martie 2017, liderii celor 27 de state membre, ai Consiliului European, ai Parlamentului European și ai Comisiei s-au angajat să construiască o Uniune „în care tinerii primesc cea mai bună educație și formare și în care pot studia și găsi locuri de muncă pe întregul continent”.

Strategia Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027, bazată pe rezoluția Consiliului din 26 noiembrie 2018, recunoaște faptul că tinerii sunt arhitecții propriilor vieți, contribuie la schimbarea în bine a societății și sprijină ambițiile Uniunii. Aceasta recunoaște totodată că politica de tineret poate contribui la crearea unui mediu în care tinerii să beneficieze de oportunități și să adere la valorile Uniunii. Anii europeni anteriori, cum ar fi Anul european al căilor ferate 2021, Anul european al patrimoniului cultural 2018, Anul european al cetățenilor 2013-2014 și Anul european al voluntariatului 2011 oferă o experiență valoroasă, care ar trebui să stea la baza eforturilor viitoare de incitare și capacitare a tinerilor să participe la modelarea propriului viitor și a viitorului Europei.

Instrumentul NextGenerationEU, instituit prin Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului, asigură accelerarea tranziției verzi și digitale și oferă posibilitatea de a ieși împreună mai puternici din pandemia de COVID-19. NextGenerationEU redeschide perspective bogate în oportunități pentru tineri, inclusiv locuri de muncă de calitate și adaptarea la schimbările sociale. Uniunea își propune ca tinerii să participe intens la punerea în practică a NextGenerationEU, dobândind astfel un rol mai important în tranziția verde și digitală.

În discursul său privind starea Uniunii care a avut loc la 15 septembrie 2021, președinta Comisiei a anunțat intenția Comisiei de a propune ca anul 2022 să fie Anul european al tineretului (denumit în continuare „Anul european”). Subliniind încrederea pe care i-o dau pentru viitorul Europei realizările tinerilor europeni, președinta Comisiei a adăugat că „tinerii trebuie să fie în măsură să modeleze viitorul Europei dacă ne dorim o Uniune care să corespundă așteptărilor lor”. Europa are nevoie de viziunea, angajamentul și participarea tuturor tinerilor pentru a construi un viitor mai bun și trebuie să le ofere tinerilor oportunități pentru viitor, un viitor care să fie mai verde, mai digital și mai favorabil incluziunii. Din acest motiv, Președinta a propus „un an consacrat promovării acelora care au dăruit atât de mult altora”.

Anul european ar trebui să inițieze un proces de reflecție privind viitorul tinerilor și participarea lor activă la modelarea viitorului Europei. Din acest motiv, politicile pentru tineret ar trebui să fie integrate în toate politicile relevante ale Uniunii.

Obiectivele europene pentru tineret, care fac parte integrantă din Strategia Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027 și care au fost elaborate de tineri în beneficiul tinerilor în cadrul procesului de dialog al UE cu tinerii, reprezintă o dovadă a dorinței multor tineri europeni de a participa la definirea direcției în care ar trebui să se îndrepte dezvoltarea Uniunii.

Anul 2022 este desemnat „Anul european al tineretului 2022” (denumit în continuare „Anul european”).

În concordanță cu obiectivele Strategiei Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027 și cu obiectivele europene pentru tineret, astfel cum sunt definite în Strategia Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027 și în anexa 3 la aceasta, care au o abordare transsectorială menită să asigure că interesele și nevoile tinerilor sunt luate în considerare în mod corespunzător în acțiunile politice de la toate nivelurile, obiectivul general al Anului european îl reprezintă stimularea eforturilor Uniunii, ale statelor membre, precum și ale autorităților regionale și locale, împreună cu reprezentanți ai societății civile, în vederea capacitării, onorării, sprijinirii și implicării tinerilor, inclusiv a celor cu mai puține oportunități, într-o perspectivă ulterioară pandemiei de COVID-19, cu scopul de a avea un impact pozitiv pe termen lung asupra tinerilor.

În special, Anul european urmărește:

(a) să reînnoiască perspectivele pozitive pentru tineri, cu accent special pe efectele negative pe care pandemia de COVID-19 le-a avut asupra lor, evidențiind în același timp modul în care tranziția verde și cea digitală și alte politici ale Uniunii oferă oportunități pentru tineri și pentru societate în general, având drept inspirație acțiunile, viziunea și perspectivele tinerilor pentru a întări și revigora în continuare proiectul comun european și ascultându-i pe tineri, ținând cont de nevoile și preocupările lor și sprijinind tinerii în valorificarea de oportunități și în obținerea de rezultate concrete și favorabile incluziunii, utilizând în același timp în mod optim instrumentele Uniunii;

(b) să capaciteze și să sprijine tinerii, inclusiv prin activități pentru tineret, în special tinerii cu mai puține oportunități, tinerii din medii defavorizate și diverse, tinerii care aparțin grupurilor vulnerabile și marginalizate, tinerii din regiuni rurale, izolate, periferice și mai puțin dezvoltate și tinerii din regiunile ultraperiferice, să dobândească cunoștințe și competențe relevante și astfel să devină cetățeni activi și implicați și vectori ai schimbării, animați de un sentiment european de apartenență, de exemplu prin măsuri suplimentare de consolidare a capacităților participative și a implicării civice a tinerilor și a tuturor părților interesate care lucrează pentru a le reprezenta interesele și care implică contribuția tinerilor din medii diverse la procese de consultare esențiale, cum ar fi Conferința privind viitorul Europei și procesul de dialog al UE cu tinerii;

(c) să sprijine tinerii în a înțelege mai bine politicile publice de la nivelul Uniunii și de la nivel național, regional și local și să promoveze în mod activ diversele oportunități aflate la dispoziția tinerilor în baza respectivelor politici publice, pentru a sprijini dezvoltarea personală, socială, economică și profesională a tinerilor într-o lume verde, digitală și favorabilă incluziunii, urmărind în același timp să elimine barierele care încă mai există în această privință;

(d) să integreze politica pentru tineret în toate domeniile de politică relevante ale Uniunii, în concordanță cu Strategia Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027, pentru a încuraja luarea în considerare a perspectivei tineretului în procesul de elaborare a politicilor la toate nivelurile.

Prezenta decizie intră în vigoare în data de 29 decembrie 2021. Se aplică de la 1 ianuarie 2022.

Consilier juridic Elena Albu

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.