Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Curtea de Apel București. Debitorul nu are niciodată legitimare procesuală activă, chiar dacă ar putea justifica un interes în acest sens
05.01.2022 | Răzvan DOBRIN

Secţiuni: Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Răzvan Dobrin

Răzvan Dobrin

Curtea de Apel București a arătat că debitorul nu poate avea calitatea de reclamant în prima instanță în cauzele ce tind spre anularea actelor sau operațiunilor frauduloase ale debitorului în dauna drepturilor creditorilor, în temeiul art. 117 din Legea nr. 85/2014.

Ca urmare a acestui principiu, Curtea a arătat că din moment ce debitorul nu poate avea calitatea de reclamant în prima instanță rezultă că acesta nu poate obține rezultatul în discuție nici direct nici indirect, prin declararea unui apel împotriva unei sentințe prin care s-a respins cererea formulată de administratorul/lichidatorul judiciar, solicitând tocmai schimbarea hotărârii atacate în sensul admiterii cererii de chemare în judecată.

În principiu, calitatea de parte în prima instanță conferă posibilitatea de a formula apel, conform art. 458 C. pr. civ., însă, în același timp, trebuie observate și dispozițiile art. 478 alin. (3) Cod proc. civ. care arată că în apel nu se poate schimba calitatea părților, cauza sau obiectul cererii de chemare în judecată și nici nu se pot formula pretenții noi.

În acord cu intimata-apelanta, Curtea constată că debitoarea prin administrator special, pârâtă în procedura derulată în fața primei instanțe, câștigătoare a procesului, dată fiind respingerea cereri de chemare în judecată, tinde, prin cererea de apel formulată, spre schimbarea hotărârii atacate în sensul admiterii cererii de chemare în judecată și argumentează temeinicia unei astfel de soluții.

Este vorba, prin urmare, despre o încercare de transpunere din poziția procesuală de pârât în aceea de reclamant, deși legea nu conferă legitimare procesuală activa debitorului nici chiar dacă acesta ar justifica un interes.

Or, dacă legea nu permite debitorului să formuleze cerere de chemare în judecata, atunci nu poate fi permis acestuia nici să obțină același rezultat prin formularea unei cereri de apel în ciuda faptului că titularul acțiunii – lichidatorul judiciar în nume propriu nu a exercitat calea de atac, așa cum s-a arătat la punctul anterior al prezentei decizi.

Așadar, deși admisibilă în principiu, exercitarea apelului cu solicitările formulate în prezenta cauza de debitoare prin administratorul special nu este admisibilă, întrucât tinde la transpunerea acesteia în poziția procesuală de reclamantă, calitate pe care legea i-o refuză.

În aceste condiții, excepția lipsei calității procesuale active a debitoarei prin administrator special va fi calificată drept excepția inadmisibilității și va fi admisă. (Decizia Civilă nr. 1490A din data de 08.10.2021, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a VI-a Civilă).

Av. Răzvan Dobrin
Practician în insolvență

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti