« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Schemă de ajutor de stat acordat sub formă de credite cu dobândă subvenționată în contextul pandemiei COVID-19
05.01.2022 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Banking, Corporate, Covid 19 Legal React, Fiscalitate, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 8 din 4 ianuarie 2022 a fost publicată Hotărârea nr. 530/2021 pentru aprobarea Normei N3.12 „Finanţări EximBank în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19” (NI-FIN-08-IV/0).

Astfel, este instituită o schemă de ajutor de stat sub formă de credite cu dobândă subvenţionată, având ca obiectiv deblocarea accesului la finanţare al companiilor care se confruntă cu un deficit de lichidităţi generat de pandemia de COVID-19, în vederea asigurării continuităţii în desfăşurarea activităţii acestora.

În cadrul schemei de ajutor de stat, EximBank acordă ajutor de stat sub formă de credite cu dobândă subvenţionată în lei, în numele şi în contul statului, pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente.

Bugetul acesteia este de 2 miliarde de lei şi este destinat unui număr estimat de 100 de beneficiari.

Creditele se acordă beneficiarilor care, la data depunerii dosarului de finanţare:

– sunt persoane juridice de drept privat, organizate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– se încadrează în categoria IMM şi au o cifră de afaceri peste 20 milioane de lei în anul 2019 sau se încadrează în categoria întreprinderilor mari;
– nu se aflau în dificultate la data de 31.12.2019;
– nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate;
– nu se află în procedură de executare silită, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau administrare specială şi nu fac obiectul niciunei cereri adresate instanţelor judecătoreşti competente de deschidere a procedurii de concordat preventiv sau de insolvenţă, la iniţiativa acestora, ori la solicitarea vreunui terţ creditor;
– nu înregistrează datorii restante la bugetul general consolidat al statului.

Normele aprobate prin prezentul Ordin reglementează:

– Bugetul şi durata schemei;
– Beneficiarii şi criteriile de eligibilitate;
– Condiţiile de acordare a creditelor;
– Documentaţia, analiza şi aprobarea creditelor;
– Derularea creditelor acordate;
– Monitorizarea schemei de ajutor.

De asemenea, este abrogată Hotărârea Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări nr. 240/2021 pentru aprobarea Normei „Finanţări EximBank în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19” (NI-FIN-08-III/0), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 596 din 15 iunie 2021.

Intrare în vigoare: 4 ianuarie 2022

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.