Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Cum vorbim sau cum ar trebui să vorbim?
06.01.2022 | Roxana Stanciu

Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Roxana Stanciu

Roxana Stanciu

Deși e drept că în ședința de judecată cerințele discursului sunt mai stricte decât în restul activității profesionale, statutul profesiei (de judecător – n.n.) presupune o atenție mult mai mare îndreptată asupra relațiilor interumane, iar limbajul verbal are un rol esențial în aceste relații. Cerința bunei reputații și necesitatea respectării limitelor colegialității constituie aspecte esențiale ale comportamentului unui magistrat.

Văzând aceste argumente, poate că deja mulți candidați la admiterea în profesie vor dori să se răzgândească. Este adevărat că profesia de judecător presupune o aparentă rigiditate a interacțiunilor, neobișnuită celor tineri mai cu seamă.

Însă un lucru este mai important pentru un judecător decât să știe cum să vorbească: trebuie să știe să tacă. De fapt, trebuie să învețe să asculte, iar abia după ce a ascultat suficient pentru a-și forma o părere, are posibilitatea de a vorbi, cu atenție însă la multe alte elemente, în plus față de cele deja arătate mai sus.

(…)

În realitate, judecătorul „vorbește” prin actele de procedură pe care le realizează și mai cu seamă prin hotărâri. Ședințele de judecată, care presupun atenție constantă la modul de exprimare verbală a magistratului, sunt în realitate episoade scurte în existența unei cauze. De aceea, un judecător înțelept mai mult tace și ascultă, iar atunci când vorbește, o face pentru a asigura cursul firesc al judecății, respectarea etapelor și actelor procedurale și menținerea solemnității actului de judecată. Tocmai de aceea, este important să știe el însuși care sunt regulile discursului judiciar, ale interacțiunii verbale din instanță.

(…)

Iar cel mai important este, desigur, ca orice cuvânt spus (mai ales de judecător) să fie cântărit cu atenție și conștientizat, pentru că odată rostit, nu poate fi luat înapoi.

De fapt, cum vorbim este mai mult decât simpla comunicare verbală, este și despre interacțiune, despre non-verbal, despre mesaj, despre postură și context, despre public și despre rezultatul căutat.

Jud. Roxana Stanciu, Curtea de Apel București

* Extras din materialul cu titlul Cum vorbim sau cum ar trebui să vorbim?”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti