Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

De-a Dreptul și cinematografia: Lebăda Neagră
07.01.2022 | Lavinia TEC

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Lavinia Tec

Lavinia Tec

Continuăm azi cu publicarea unor extrase din secțiunea Situații juridice a volumului De-a dreptul și cinematografia (coordonatori: Lavinia Tec, Florentin Țuca).

 Prețul tragic al perfecțiunii. Despre inevitabilul sacrificiu al Lebedei Negre

Alexandra Bob[*]

”De-a Dreptul și Lebăda Neagră. Ce are de-a face Lebăda Neagra cu Dreptul? Cred că legătura se poate revela dintr-o dublă perspectivă: prima este legată de efortul și sacrificiile pe care le presupun studiul și înțelegerea Dreptului (sau măcar o încercare în acest sens), iar a doua se regăsește în grația cu care, atunci când, după ce reușești să cunoști măcar o fărâmă a sa, variile piese care îl compun se așază și se reașază, într-un perpetuu și aparent inexplicabil balet. Ca să mă fac mai bine înțeleasă, am să las aici o scurtă poveste.

Îmi amintesc că, încă de dinainte de a începe Dreptul, auzisem de la „copiii mai mari” despre Hexagonul Facultăților de Drept, așa că mi-am propus să particip la acest concurs, la proba de drept civil (nu că mi-ar fi displăcut penalul, dar oportunitățile oferite de civil sunt mai largi, iar faptul că eram la a doua facultate îmi oferea „avantajul” unei alte perspective despre cum ar trebui să abordez lucrurile). Am studiat materiile de civil pe care le-am parcurs în primii doi ani de facultate cu sârguință și mă încânta mai ales că reușeam să le leg de ceea ce întâlnisem în realitate.

Anul III mi-a oferit oportunitatea de a reprezenta Facultatea de Drept din Timișoara la acest concurs și cred că a fost una dintre cele mai bune decizii din viața mea de student. Primul an de concurs a fost intens, pregătire multă, întâlniri cu profesorii, momente în care discuțiile dintre colega mea de echipa (care era la al doilea an de Hexagon), alți foști participanți și profesori mă făceau să mă întreb ce caut eu acolo, după care, inevitabil, îmi reveneam și lucram mai mult pentru a mă putea încadra în peisaj.

Am participat doi ani la rând la acest concurs și nu regret nicio secundă nenumăratele ore lucrate în plus. M-au ajutat să aprofundez dreptul civil așa cum, probabil, nu aș fi reușit s-o fac vreodată, dacă m-aș fi rezumat strict la materia predată în facultate. Rezultatul: balet prin dreptul civil, cu răni și vindecări pe măsură.

Să nu mă înțelegeți greșit, nu cred că știu totul despre subiect și nici nu voi susține asta vreodată. Dreptul, ca oricare alt domeniu al cunoașterii, în fond, este prea vast. De fiecare dată când revin asupra unui subiect de drept civil, am impresia că perspectiva se schimbă. Piesele își schimbă poziția, își reîncep dansul și, deși comparația mai bună ar fi, poate, cu șahul, datorită raționalității, a jocului rece al logicii care se regăsește, neîndoielnic, și în curgerea instituțiilor, regulilor, paragrafelor, articolelor și alineatelor, baletul Ninei este, în opinia mea, o metaforă mai puternică. Baletul textelor de cod îți oferă libertatea de a te mișca cu atâta grație printre  anoste probleme de drept de care te lovești în activitatea de zi cu zi.Și pentru că am ajuns la capitolul de zi cu zi, mărturisesc că, vizionând din nou filmul, mi-am amintit de senzația pe care am avut-o și prima dată când am urmărit Lebăda Neagră, cu destul de mulți ani în urmă: o încordare constantă, de la primele secunde și până la final, fiecare scenă nu te făcea decât să-ți dorești să vezi cât mai repede ce i se mai întâmplă Ninei pe anevoiosul drum spre sine. Am realizat că, de data aceasta, asemenea trăiri nu-mi sunt străine, pentru că se regăsesc în fiecare proiect în care sunt implicată (evident, nu atât de artistic, dar cine știe…), și probabil nu sunt singura.

Pentru un jurist, Lebăda neagră nu poate să nu ridice un semn de întrebare cu privire la rolul pe care fiecare dintre noi îl jucăm în viața de zi cu zi. Câți dintre noi lăsăm deoparte ceea ce suntem cu adevărat și intrăm în pielea personajului pe care-l interpretăm atunci când intrăm în sala de judecată? Câți dintre noi reușim să nu aducem acest personaj cu noi acasă? Câți dintre noi refuză să joace un alt rol atunci când pleacă spre birou? Și câți dintre noi ne-am transpus cu totul în personajul juristului?

Procedura ar trebui să fie, de fapt, simplă (și mă rezum la perspectiva avocatului): cineva te selectează și îți atribuie un rol, de moment, e drept, în viața lui, în care vei încerca din răsputeri să intri. Asemenea Ninei, fiecăruia ne este mult mai ușor să ne transpunem și să susținem lucrurile în care credem, însă dificultățile apar atunci când în joc sunt chestiuni contrare crezului nostru. Începe o muncă psihologică de convingere și, mai ales, de autoconvingere.

Și totuși, cum reușim să ne „prefacem” atunci când profesia ne-o cere? Cred că am putea învăța câte ceva de la Nina, care ilustrează, în primul rând, ce înseamnă disciplina și de ce este nevoie de ea pentru a reuși să faci, până la urmă, orice. Știm deja că pentru a-ți atinge țelul, este nevoie de multă muncă, iar contrariul este doar o iluzie care va fi spulberată la un moment dat de realitate. Ca studenți la Drept, am văzut cu toții cam câtă muncă presupune participarea la un curs/seminar în care să putem să ne implicăm sau trecerea cu brio de un examen, după care am fost azvârliți în realitate și ne-am dat seama că sacrificiile de până atunci n-au fost decât o joacă de copii și că, pentru a putea supraviețui într-o lumea ca aceasta, este nevoie de mai mult (și tot mai mult). Nu te poți opri niciodată.

Nina ne arată ce înseamnă perseverența și probabil că pentru mulți dintre noi exemplul ei este tulburător. Personal, sunt adepta lucrurilor simple și directe, fără înțelesuri ascunse, așa că nici de data aceasta nu voi căuta sensuri sofisticate ale noțiunii, ci mă voi referi la stăruința de care fiecare dintre noi am dat dovadă la un moment dat, atunci când ne-am dorit să facem ceva, să ajungem undeva sau să convingem pe altcineva de un anumit ceva. Dreptul presupune negreșit perseverență. Dar exemplul Ninei trebuie înțeles până la capăt, în sensul că, deși perfecțiunea nu există în absența sacrificiului total, acesta din urmă implică dispariția eului, distrugerea lui. În lumea de azi, Ninele ar trebui să fie rare.

Lebăda Neagră ne atrage atenția asupra acelei părți neexplorate, ascunse, pe care suntem dispuși arareori să o scoatem la iveală, neștiind dacă și cum am putea să ne folosim de ea. Nina își folosește „jumătatea” malefică pentru a atinge perfecțiunea, pentru a interpreta un alt rol decât cel pe care îl joacă în mod obișnuit, iar rezultatul este un succes neîndoielnic, îndelung ovaționat de public, deși, în mintea ei tulburată, lucrurile iau un cu totul alt curs, iar finalul este tragic.”


[*] Alexandra Bob este avocat în Baroul Timiș și asistent universitar doctorand la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara.


Av. conf. univ. dr. Lavinia Tec
Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti