« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

România a acceptat amendamentele la articolul 8 al Statutului Curţii Penale Internaţionale
06.01.2022 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Anunțuri, Drept penal, Internațional, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 15 din 6 ianuarie 2022 a fost publicată Legea nr. 3/2022 privind acceptarea amendamentelor adoptate la Kampala la 10 iunie 2010, la New York la 14 decembrie 2017 şi la Haga la 6 decembrie 2019 la articolul 8 al Statutului Curţii Penale Internaţionale, adoptat la Roma la 17 iulie 1998.

În perioada 31 mai – 11 iunie 2010 a avut loc, la Kampala – Uganda, prima Conferinţă de revizuire a Statutului Curții Penale Internaționale. Cu acest prilej, au fost adoptate mai multe amendamente referitoare la articolul 8 din Statutul acesteia.

Amendamentele au fost promovate de Belgia încă din anul 2009 și vizează extinderea definiției „crimei de război” atât în cazul conflictelor armate internaţionale, cât şi în cazul conflictelor armate cu caracter intern.

În plus, este incriminată folosirea următoarelor tipuri de arme în conflictele armate care nu au caracter internaţional:

– otravă sau arme otrăvitoare;
– gaze asfixiante, toxice sau alte gaze şi orice lichide, materii sau procedee analoage;
– gloanţe care se dilată sau se aplatizează cu uşurinţă în corpul uman, cum sunt gloanţele al căror înveliş dur nu acoperă în întregime mijlocul sau sunt perforate de tăieturi.

Mai mult, indiferent de caracterul internațional sau intern al conflictelor militare, sunt interzise următoarele tipuri de arme:

– arme care folosesc agenți microbieni, alți agenți biologici sau toxine, indiferent de originea sau metoda de producție a acestora;
– arme al căror principal efect este rănirea prin fragmente (schije) care nu pot fi detectate cu raze X în corpul uman;
– arme laser special concepute, având ca funcție principală de luptă sau ca una dintre aceste funcții provocarea orbirii permanente vederii neameliorate, respectiv ochiului liber sau care poartă dispozitive de vedere corectoare.

Alte amendamente la articolul 8 au fost promovate la New York (2017), fiind interzise următoarele tipuri de arme:

-arme care folosesc agenți microbieni, alți agenți biologici sau toxine, indiferent de originea sau metoda de producție a acestora;
-arme al căror principal efect este rănirea prin fragmente (schije) care nu pot fi detectate cu raze X în corpul uman;
-arme laser special concepute, având ca funcție principală de luptă sau ca una dintre aceste funcții provocarea orbirii permanente vederii neameliorate, respectiv ochiului liber sau care poartă dispozitive de vedere corectoare.

În final, prin amendamentul adoptat la Haga (2019), a fost incriminată, referitor la conflictele armate fără caracter internațional, fapta de a înfometa în mod deliberat civili, ca metodă de război, privându-i de bunurile indispensabile supravieţuirii, inclusiv împiedicându-i intenţionat să primească ajutoare.

Toate amendamentele la articolul 8 vor intra în vigoare pentru România în termen de un an după depunerea instrumentului de acceptare pe lângă Secretarul General al ONU.

Intrare în vigoare: 9 ianuarie 2022

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.