Secţiuni » Jurisprudenţă » ÎCCJ » Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
ÎCCJ. Jurisprudenţă curentă

ÎCCJ. Avocat din oficiu amendat. Anulare amendă


11.01.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că persoana amendată poate cere anularea sau reducerea amenzii, cererea putând fi formulată în 10 zile de la comunicarea încheierii prin care s-a aplicat sancţiunea amenzii judiciare (art. 284 alin. 2 C. proc. pen.), iar dacă persoana care a fost sancţionată cu amendă justifică de ce nu şi-a putut îndeplini obligaţia, instanţa de judecată poate dispune anularea ori reducerea amenzii (art. 284 alin. 3 C. proc. pen.). În speță, instanța supremă a constatat că prin Încheierea nr. 272 din 17 iulie 2020 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în Dosarul nr. x/2020, în baza art. 283 alin. 3 C. proc. pen., s-a dispus aplicarea amenzii judiciare în cuantum de 500 RON, avocatului A, întrucât a reţinut lipsa nejustificată la termenul de judecată din data de 3 iulie 2021 a apărătorului desemnat din oficiu al intimatei B., avocat A., care, nu şi-a justificat lipsa după ce, în prealabil, instanţa a efectuat demersurile corespunzătoare pentru a-i da posibilitatea să îşi motiveze absenţa. Înalta Curtea a anulat amenda aplicată, întrucât lipsa acestuia este justificată de împrejurarea că petentul se afla internat la data de 17.07.2020, în regim de urgenţă, la Spitalul Orăşenesc Zimnicea, fiind externat la 20.07.2020. (Încheierea nr. 262 din 6 mai 2021, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro