« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

ÎCCJ. Avocat din oficiu amendat. Anulare amendă
11.01.2022 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură penală, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că persoana amendată poate cere anularea sau reducerea amenzii, cererea putând fi formulată în 10 zile de la comunicarea încheierii prin care s-a aplicat sancţiunea amenzii judiciare (art. 284 alin. 2 C. proc. pen.), iar dacă persoana care a fost sancţionată cu amendă justifică de ce nu şi-a putut îndeplini obligaţia, instanţa de judecată poate dispune anularea ori reducerea amenzii (art. 284 alin. 3 C. proc. pen.). În speță, instanța supremă a constatat că prin Încheierea nr. 272 din 17 iulie 2020 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în Dosarul nr. x/2020, în baza art. 283 alin. 3 C. proc. pen., s-a dispus aplicarea amenzii judiciare în cuantum de 500 RON, avocatului A, întrucât a reţinut lipsa nejustificată la termenul de judecată din data de 3 iulie 2021 a apărătorului desemnat din oficiu al intimatei B., avocat A., care, nu şi-a justificat lipsa după ce, în prealabil, instanţa a efectuat demersurile corespunzătoare pentru a-i da posibilitatea să îşi motiveze absenţa. Înalta Curtea a anulat amenda aplicată, întrucât lipsa acestuia este justificată de împrejurarea că petentul se afla internat la data de 17.07.2020, în regim de urgenţă, la Spitalul Orăşenesc Zimnicea, fiind externat la 20.07.2020. (Încheierea nr. 262 din 6 mai 2021, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.