Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

CRJ și PÎCCJ lansează AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități
07.01.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 7 ianuarie 2022, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție au anunţat lansarea proiectului AdaptJust – Justitie accesibilă pentru persoane cu dizabilități, care are ca scop îmbunătăţirea implementării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Deciziilor Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei în materia drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale şi psihosociale private de libertate, potrivit unui comunicat.

Partenerii îşi propun prin acest proiect să contribuie la creşterea capacităţii magistraţilor şi a societăţii civile de a apăra drepturile persoanelor cu dizabilități prin pilotarea unui mecanism de protecție și prin elaborarea unui Plan de acţiune pentru prevenirea tratamentelor rele, inumane şi degradante în instituţiile în care se află persoane cu dizabilități intelectuale şi psihosociale.

AdaptJust se adresează în egală măsură procurorilor, judecătorilor, avocaților, medicilor cu specializarea în psihiatrie, psihologilor și asistenților sociali care activează în domeniul protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități, prin acţiuni de formare continuă, informare și sprijin acordat de experţi independenţi.

Proiectul prevede totodată dezvoltarea unui plan de acţiuni pentru prevenirea tratamentelor rele, inumane şi degradante, crearea unor grupuri interdisciplinare de lucru, formarea de experţi, cursuri de formare specifice în domeniul facilitării accesului la justiție, manuale, dezvoltarea unei retele de experți psihosociali la care să apeleze parchetele şi instanţele în cauzele care implică persoane cu dizabilităţi mintale.

Proiectul urmăreşte pilotarea la nivel național a unui mecanism de protecție a acestor drepturi (vizite de monitorizare, call center, acordare de consiliere, asistență și reprezentare juridică – inclusiv direct în centre) şi promovarea dialogului şi parteneriatului între instituţiile publice şi societatea civilă, prin procese participative și consultative, implicarea beneficiarilor în toate etapele proiectului, crearea unor mecanisme de consultare şi capacitarea lor şi a organizațiilor lor de a documenta și raporta inclusiv către instituţiile europene, realizarea de studii privind impactul legislației naționale și europene, dar şi cu privire la situația drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale în România.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti