« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

21.817 persoane private de libertate au fost vaccinate împotriva SARS-CoV-2
07.01.2022 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 7 ianuarie 2022, Ministerul Justiției, în cadrul întâlnirii informale cu mass media, a informat că de la începutul campaniei de vaccinare la nivel național, sistemul penitenciar, prin demersurile efectuate împreună cu instituțiile naționale responsabile, a făcut posibilă imunizarea, prin vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a 21.817 persoane private de libertate. Dintre acestea, 4.055 de persoane au fost puse în libertate, potrivit unui comunicat.

Consecutiv acțiunilor instituționale întreprinse, prin colaborarea susținută de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, la momentul actual, la nivel sistemic, 17.763 de persoane deținute sunt vaccinate cu schemă completă, ceea ce reprezintă un procent de imunizare de 77,30% din populația carcerală totală (22.993 persoane aflate în detenție).

În contextul creșterii numărului de persoane private de libertate imunizate complet, prin administrarea vaccinului împotriva COVID-19, măsurile dispuse la nivelul sistemului administrației penitenciare privind prevenirea efectelor pandemiei au vizat menținerea unui echilibru între acestea și contextul epidemiologic existent la nivelul locurilor de deținere, determinat de apariția unor noi forme ale virusului SARS-CoV-2.

Astfel, la data de 15.10.2021, a fost aprobat un nou Plan de măsuri pentru sistemul penitenciar, în perioada stării de alertă. S-a urmărit, astfel, actualizarea normelor anterior stabilite cu cele implementate la nivel național, prin hotărârile de guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Principalele linii de acțiune avute în vedere la elaborarea și implementarea Planului de măsuri pentru sistemul penitenciar, în perioada stării de alertă, au vizat: utilizarea obligatorie a echipamentului individual de protecție pentru întreg personalul, în toate spațiile închise sau deschise ale unităților; suplimentarea numărului de măști de protecție și de mănuși de unică folosință asigurate personalului care intră în contact cu persoanele private de libertate, prin natura activităților desfășurate; intensificarea activităților de control, la nivelul unităților, în ceea ce privește respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și a utilizării echipamentului individual de protecție; conduita de urmat în cazul infectării unor membri ai personalului sau a unor deținuți cu virusul SARS-CoV-2, ținând cont de gradul acestora de imunizare; demersurile necesare, în vederea testării cu teste rapide de detecție a antigenului SARS-CoV-2; modul de acordare a drepturilor la comunicări on-line, vizită, vizită intimă, plimbare, la încheierea căsătoriei și de a primi, cumpăra și a deține bunuri, precum și a recompenselor cu permisiunea de ieșire din penitenciar, astfel încât să fie minimalizată posibilitatea infectării persoanelor private de libertate cu virusul SARS-CoV-2; respectarea normelor de protecție sanitară și de distanțare fizică în cazul tuturor activităților care presupun interacțiunea dintre persoanele private de libertate și personalul unităților penitenciare.

95 de persoane custodiate infectate cu virusul SARS-CoV-2, aflate în izolare medicală, beneficiază de asistență medicală de specialitate la Penitenciarul-Spital București-Jilava și Penitenciarul-Spital Constanța-Poarta Albă (2 dintre acestea se află internate în Spitalul Județean Drobeta – Secția Boli infecțioase, respectiv Spitalul ROL 2  – stare generală îmbunătățită).

Se constată o scădere semnificativă față de a doua parte a anului 2021, perioadă în care numărul de persoane private de libertate infectate cu virusul SARS-CoV-2, aflate în izolare medicală simultan, a înregistrat valoarea maximă de 450 de deținuți.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.