Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Azi nimeni nu mai este singur atunci când vorbește despre valorile ce constituie fundamentul existenței noastre
12.01.2022 | Andrea Annamaria CHIȘ

Secţiuni: Articole, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Andrea Annamaria Chiș

Andrea Annamaria Chiș

Scriind aceste rânduri, îmi amintesc luna în care, în anul 2016, am vizitat toate curțile de apel pentru a le vorbi colegilor mei despre planurile mele în cazul în care mă vor vota pentru a-i reprezenta în Consiliul Superior al Magistraturii. Au fost curți în care am fost primită cu multă căldură, dar au fost și dintre acelea în care cei care mă susțineau erau doar cei care au tăcut. Azi îi reprezint și pe cei care m-au votat și pe cei care atunci nu au rezonat cu persoana mea și cu ideile mele, ca și pe cei care nu au avut posibilitatea să mă voteze fiind de la instanțe de alt grad. Ceea ce am învățat în acea perioadă de la toți colegii pe care i-am întâlnit este că e important să exprim ceea ce cred, și pentru cei care exprimă același crez vorbind, și pentru cei care aleg să tacă, și pentru cei care au alt crez – pentru a-i face să vadă și o altă dimensiune a problemelor.

Nu am încetat vreodată să vorbesc oricui are disponibilitatea să mă asculte. Libertatea de exprimare este una dintre valorile mele fundamentale. O respect inclusiv pe cea a celor care o neagă pe a mea. Dar acest lucru nu înseamnă să nu exprim un punct de vedere asupra unei probleme pe care o consider importantă pentru un bine mai presus de mine.

Cred cu tărie că a(ve)m obligația să vorbim atunci când în spațiul public se proliferează minciuna, pentru că, altminteri, ea se transformă în adevăr, devine realitatea noastră.

Avem voie să tăcem doar în cazul în care și tăcerea noastră vorbește, cum a fost protestul tăcut al magistraților pe treptele instanțelor împotriva legilor reformei inițiate și adoptate de legislativul anilor 2017-2020.

Avem voie să rămânem așezați doar atunci când alții aplaudă în picioare, literalmente ori metaforic, oameni și idei care încalcă valorile și credințele noastre profunde. Îmi amintesc o poză celebră a fizicianului rus Andrei Sakharov[1], laureat al Premiului Nobel pentru pace[2], militant pentru drepturile omului, făcută la Congresul Deputaților Poporului din 1989[3]. În poza devenită celebră, acesta este singurul care rămâne așezat în timp ce toți ceilalți se ridică în picioare, inacțiunea sa fiind o declarație în favoarea pluralismului politic, o declarație mută care se opunea art. 6 din Constituția URSS ce consacra dominația Partidului Comunist ca partid unic.

Cred că azi nimeni nu mai este singur atunci când vorbește despre valorile ce constituie fundamentul existenței noastre, fundamentul statului de drept în România și pretutindeni.

Și este extrem de reconfortant să știu asta.


[1] Poza poate fi găsită aici.
[2] Pentru biografia sa, a se vedea, de exemplu, aici.
[3] Atunci când Andrei Sakharov a încercat să țină un discurs în favoarea pluralismului politic în URSS, acesta a fost întrerupt în repetate rânduri în Congresul din 1989 de majoritatea agresivă din Congres, inclusiv de președintele Gorbaciov. A se vedea discursul său, de exemplu, aici.


Judecător Andrea Annamaria Chiș, membru al Consililului Superior al Magistraturii

* Extras din materialul cu titlul „Ce înseamnă pentru mine cuvântul rostit?”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti