Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Excepție de neconstituţionalitate respinsă ref. executarea silită în temeiul unei hotărâri judecătorești nedefinitive
10.01.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Jurisprudență, Monitorul Oficial al României, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 26 din 9 ianuarie 2022 a fost publicată Decizia nr. 611/2021 referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 632 şi art. 637 din Codul de procedură civilă

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Otilia Matican într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei contestaţii la executare.

În opinia autoarei excepției, textele criticate permit punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti nedefinitive, motiv pentru care şansa acordată creditorului prin lege – de a cere executarea silită a debitorului – este neconstituţională şi discriminatorie.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie dispoziţiile art. 632 – Temeiul executării silite şi art. 637 – Executarea hotărârilor supuse controlului instanţelor judecătoreşti din Codul de procedură civilă, care au următorul cuprins:

Art. 632 din Codul de procedură civilă: „(1) Executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu. (2) Constituie titluri executorii hotărârile executorii prevăzute la art. 633, hotărârile cu executare provizorie, hotărârile definitive, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.”;

Art. 637 din Codul de procedură civilă: „(1) Punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti care constituie titlu executoriu se poate face numai pe riscul creditorului dacă hotărârea poate fi atacată cu apel sau recurs; dacă titlul este ulterior modificat ori desfiinţat, creditorul va fi ţinut, în condiţiile legii, să îl repună pe debitor în drepturile sale, în tot sau în parte, după caz.

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător în cazul punerii în executare a unei hotărâri arbitrale.”.

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea observă că legea deschide posibilitatea executării provizorii a hotărârilor de primă instanţă şi atrage atenţia, totodată, în cazul reformării acestora în căile de atac, asupra riscului demarării procedurii de întoarcere a executării silite. Prin urmare, riscul punerii în executare a unei hotărâri judecătoreşti executorii care poate fi atacată cu apel sau recurs aparţine în exclusivitate creditorului, în sarcina căruia, în temeiul art. 723 alin. (1) din Codul de procedură civilă, în ipoteza desfiinţării titlului executoriu în calea de atac, rămân cheltuielile de executare pentru actele efectuate, acesta aflându-se într-o culpă procesuală determinată de declanşarea urmăririi silite.

Analizând susţinerile autoarei excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 16 alin. (1) şi (2) privind egalitatea în drepturi, Curtea reţine că, în jurisprudenţa sa, a statuat că principiul egalităţii în drepturi presupune instituirea unui tratament egal pentru situaţii care, în funcţie de scopul urmărit, nu sunt diferite. Aşadar, nesocotirea principiului egalităţii în drepturi are drept consecinţă neconstituţionalitatea privilegiului sau a discriminării care a determinat, din punct de vedere normativ, încălcarea principiului. În acest sens, Curtea reţine că discriminarea se bazează pe noţiunea de excludere de la un drept. În schimb, privilegiul se defineşte ca un avantaj sau o favoare nejustificată acordată unei persoane/categorii de persoane; în acest caz, neconstituţionalitatea privilegiului nu echivalează cu acordarea beneficiului acestuia tuturor persoanelor/categoriilor de persoane, ci cu eliminarea privilegiului nejustificat acordat.

Curtea constată că, în prezenta cauză, contrar susţinerilor autoarei excepţiei de neconstituţionalitate, textele de lege criticate nu instituie privilegii sau discriminări, ele aplicându-se tuturor persoanelor aflate în ipoteza normei juridice, fără discriminări pe considerente arbitrare, şi, prin urmare, nu sunt de natură a aduce atingere principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

Posibilitatea creditorului, ca parte a raportului juridic execuţional civil, de a-şi asuma riscul executării unei hotărâri judecătoreşti care constituie titlu executoriu şi care poate fi atacată cu apel sau recurs nu poate fi privită singular, ci coroborat cu celelalte prevederi ale Codului de procedură civilă referitoare la executarea silită, cum ar fi, spre exemplu, întoarcerea executării, dispoziţii care reprezintă expresia practică a principiului enunţat la art. 637 din Codul de procedură civilă. Raţiunea acestor norme juridice constă în protecţia debitorului împotriva căruia s-a început executarea silită în baza unui titlu executoriu ce a fost desfiinţat, fiind considerat nelegal, şi în necesitatea restabilirii situaţiei anterioare în toate situaţiile în care executarea silită a fost pornită în acest fel.

Mai mult, Curtea observă că dispoziţiile legale criticate nu elimină controlul judecătoresc pe calea contestaţiei la executare în ceea ce priveşte procedura executării silite şi, ca atare, nu împiedică accesul liber la justiţie, persoana împotriva căreia este demarată executarea silită în baza unei hotărâri judecătoreşti nedefinitive având, totodată, posibilitatea de a cere atât suspendarea executării silite, cât şi suspendarea provizorie a executării silite, precum şi suspendarea executării provizorii a hotărârii, în condiţiile art. 450 din Codul de procedură civilă, ceea ce constituie premise ale realizării actului de justiţie într-un termen rezonabil şi în mod echitabil.

Astfel, cu unanimitate de voturi, Curtea decide:
– Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate invocată.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti