« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

ÎCCJ. Prescripția răspunderii penale vs. achitarea inculpaților. Recurs în casație admis
12.01.2022 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură penală, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că intervine motivul de recurs în casație prevăzut de 438 alin. 1 pct. 8 din C. proc. pen. în situația în care instanţa de apel, în mod nelegal, a pronunţat încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, fără să analizeze mai întâi, solicitarea de achitare a inculpaţilor A. şi B. întemeiată pe dispoziţiile art. 16 alin. 1 lit. a) şi art. 16 alin. 1 lit. b) teza I C. proc. pen. cu referire la art. 17 alin. 2, 18 şi art. 396 alin. 7 şi 8 C. proc. pen., în condiţiile în care a administrat probe pe care nu le-a analizat, nu a stabilit situaţia de fapt şi nu a adus argumente de legalitate referitoare la cazurile de lipsă de temei invocate, ce prevalează în analiză, în raport, cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. f) din acelaşi cod, caz privind lipsa de obiect. (Decizia nr. 200/RC din 6 mai 2021, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.