« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Condamnarea jurnalistului Freitas Rangel pentru declarații referitoare la asociațiile de judecători și procurori a încălcat CEDO
11.01.2022 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Internațional, Jurisprudență, Media & Publicitate | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 11 ianuarie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Freitas Rangel v. Portugal.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care Portugalia trebuie sa plătească moștenitorilor reclamantului (decedat în 2014) 51.374 euro cu titlu de prejudiciu moral și alte taxe.

Cauza se referă la condamnarea reclamantului (jurnalist) pentru declarațiile făcute cu privire la organele profesionale ale judecătorilor și procurorilor în cadrul unei ședințe a unei comisii parlamentare. În special, el a legat justiția și procuratura, printre altele, de ingerința în politică. Acesta fusese condamnat la plata a 56.000 de euro.

Curtea a constatat în special că amenda și despăgubirile au fost complet disproporționate și au avut un efect de descurajare asupra discuțiilor politice. Instanțele naționale nu au motivat în mod adecvat o astfel de ingerință în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare, care nu fusese necesară într-o societate democratică.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.