Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţi

Powered by LIVESCU & ASOCIAŢII

CEDO. Corneschi v. România. Instanțele naționale i-au refuzat accesul la probele clasificate unui ofițer SRI concediat căruia i se retrăsese autorizația de securitate
11.01.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 11 ianuarie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Corneschi v. România.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care România trebuie să plătească 8.700 de euro cu titlu de prejudiciu moral și alte taxe.

Corneliu Corneschi a fost ofițer al Serviciului Român de Informații din 1994. Cauza se referă la decizia de a-i retrage autorizația de securitate în urma procedurilor penale inițiate împotriva sa pentru diferite infracțiuni non-violente, pentru care în cele din urmă nu a fost pus sub acuzare. Se referă și la concedierea lui ulterioară.

Invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, reclamantul se plânge, în special, că procedura în care i-a fost retrasă autorizația de securitate și decizia de concediere au fost inechitabile, întrucât instanțele de judecată i-au refuzat accesul la probele decisive, întrucât erau clasificate.

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti