CEDO. Corneschi v. România. Instanțele naționale i-au refuzat accesul la probele clasificate unui ofițer SRI concediat căruia i se retrăsese autorizația de securitate
11.01.2022 | JURIDICE.ro

Marți, 11 ianuarie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Corneschi v. România.
În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care România trebuie să plătească 8.700 de euro cu titlu de prejudiciu moral și alte taxe.
Corneliu Corneschi a fost ofițer al Serviciului Român de Informații din 1994. Cauza se referă la decizia de a-i retrage autorizația de securitate în urma procedurilor penale inițiate împotriva sa pentru diferite infracțiuni non-violente, pentru care în cele din urmă nu a fost pus sub acuzare. Se referă și la concedierea lui ulterioară.
Invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, reclamantul se plânge, în special, că procedura în care i-a fost retrasă autorizația de securitate și decizia de concediere au fost inechitabile, întrucât instanțele de judecată i-au refuzat accesul la probele decisive, întrucât erau clasificate.
Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată.