« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CCR: reprezentarea consiliului local în conducerea școlii
13.01.2022 | Cristi DANILEȚ

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Jurisprudență, Selected, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Prin Decizia CCR nr. 80/2021 publicată pe 5 ianuarie 2022 s-au interpretat prevederile art. 96 alin. (2) din Legea nr. 1/2011 a educației naționale și s-a stabilit: în consiliul de administrație al unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică consiliul local poate fi reprezentat fie printr-un consilier local, fie printr-o altă persoană fizică împuternicită.

Potrivit Legii educației, autoritățile administrației publice locale asigură buna desfășurare a învățământului preuniversitar, iar art. 96 alin. (2) prevede că din consiliul de administrație al școlii fac parte „reprezentanți ai consiliului local”. Art. 131 din Codul administrativ enumeră în mod limitativ instituțiile în fața cărora unitățile administrativ-teritoriale sunt reprezentate doar de consilierii locali „societăți, regii autonome de interes local și alte organisme de cooperare sau parteneriat“. Rezultă că, în celelalte situații, reprezentarea consiliului local poate fi făcută atât de către consilierul local, cât și de către orice alt reprezentant, în condițiile art. 1.295 din Codul civil: „puterea de a reprezenta poate rezulta fie din lege, fie dintr-un act juridic ori dintr-o hotărâre judecătorească, după caz“.

Intenția legiuitorului a fost aceea ca, în cadrul consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, să nu fie restrânsă aria de reprezentativitate doar la consilierii locali, ci s-a dat posibilitatea consiliilor locale de a-și desemna reprezentanții dintr-o paletă cât mai largă de specialiști în domeniul unităților de învățământ, în vederea unei bune desfășurări a învățământului preuniversitar.

Jud. dr. Cristi Danileț
Membru VeDem Just

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD