Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 1 comentariu

Supraomul
13.01.2022 | Veronica DOBOZI

Secţiuni: Health & Pharma (Dreptul sănătății), Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Veronica Dobozi

Veronica Dobozi

O știre mi-a atras atenția zilele trecute: un pacient uman, care avea nevoie de transplant de cord, a fost salvat cu ajutorul unei inimi luate de la un porc modificat genetic[1]. Această operațiune se numește xenotransplant.

Xenotransplantul reprezintă orice procedură care implică transplantul, implantarea sau perfuzarea într-un primitor uman de celule vii, țesuturi sau organe dintre-o sursă neumana sau de fluide ale corpului uman celule, țesuturi sau organe care au avut contact ex vivo cu celule animale, țesuturi sau organe vii neumane.

Dezvoltarea xenotransplantului este, în parte, determinată de faptul că cererea de organe umane pentru transplantul clinic depășește cu mult oferta. În măsura în care hibridizarea cu animale sau plante va fi încurajată și va conduce la reușite, principalul său scop va fi, fără îndoială, furnizarea de material pentru transplantul personalizat. Asta înseamnă că hibridul va fi realizat cu ajutorul materialului genetic al unui individ anume, care astfel va beneficia de organele țesuturile sau celulele compatibile prelevate de la hibrid. Acest lucru va implica sau nu moartea hibridului, în funcție de natura transplantului. Încercările de hibridizare sunt destul de vechi. Ele au început aproximativ în paralel cu reușita clonării primului mamifer, celebra oaie Dolly. Nivelul la care s-a ajuns acum, chiar dacă este ținut departe de ochii publicului, este unul extrem de avansat.

Nu voi obosi niciodată să subliniez importanța adoptării unei definiții a ființei umane la nivel internațional, iar genul de știre de mai sus nu face decât să întărească această poziție. Necesitatea definiției ființei umane se impunea încă de la momentul descoperirii tehnicii clonării, dar a fost evitată la nivel internațional din cauza neînțelegerilor dintre state, deoarece numeroase state, în special dezvoltate, aveau interesul de a putea continua în liniște cercetările, departe de ochii curioșilor, din motive comerciale evidente.

Desigur, se vor naște o mulțime de întrebări. Cât de “mult” material uman este în porcul modificat genetic, pentru ca inima lui să poată fi transplantată unui om? Este sau nu infracțiune uciderea lui prin transplantul de cord? Dacă porcul modificat genetic nu este om, atunci omul care a primit inima de porc are aceleași drepturi ca toți ceilalți oameni? Dar un alt om, care în viitor va primi mai multe organe de la un animal va mai fi om? Ce procent din organele noastre ne definește ca fiind oameni? De fapt, ce anume din noi este esența ființei umane (juridic vorbind)? Și așa mai departe.

Odată bulgărele pornit pe panta alunecoasă a lipsei de etică totul este posibil. Iar știința nu se oprește niciodată în zidul eticii, experiența istoriei ne este martoră. Rezultatele științei, oricât de lipsite de etică, nu pot fi luate înapoi și nici nu sunt aruncate la gunoi de următoarea generație de cercetători.

Supraomul modificat genetic, cu piese de schimb potrivite, poate inclusiv din ființe umane clonate, este doar o chestiune de timp. Aș estima nu mai mult de 10 ani.


[1] How a pig heart was transplanted into a human for the first time. Read more: here.


Veronica Dobozi, Partner STOICA & Asociaţii

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti