Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

WOMEN IN LAW. Cosmina Maria Simion: Alegerea cea mai bună este întotdeauna să fii bun
13.01.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Cosmina Maria Simion

Cosmina Maria Simion

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Cosmina Maria Simion, Partener SIMION & BACIU, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Women in Law este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Cosmina Maria Simion: Mi-am început cariera cu mai bine de 20 de ani în urmă și fiecare an ce trece adaugă experiență, atât din punct de vedere juridic, administrativ, cât și uman. Ce fac azi diferit față de ce făceam ieri este că sunt mai atentă la perspectiva celui cu care lucrez, fie că e vorba de partea adversă, fie că e vorba de colegii mei, fie că e vorba de clienții mei. Orice situație comportă mai multe perspective, succesul e asigurat și de alinierea acestora. Întâlnirea cererii cu oferta, dacă vreți.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Cosmina Maria Simion: Cred că implicarea fiecăreia dintre noi este limitată de dorințele și putințele proprii și mai degrabă variază în timp în funcție de cum și unde ne duce viața. Genul, prin urmare, nu are un impact semnificativ din perspectiva mea.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Cosmina Maria Simion: Nu știu altele cum sunt, dar in ceea ce mă privește sunt în același timp și mamă și soție și fiică și avocat și partener coordonator toată ziua și toată noaptea, doar proporțiile variază 😊 în funcție de nevoi. Atenția și resursele mele se pot canaliza uneori mai mult într-o direcție sau în alta.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Cosmina Maria Simion: Oportunitatea există cu siguranță, depinde de fiecare dintre noi ce alege să facă cu ea.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Cosmina Maria Simion: Sunt de acord. Ca societate, ca și în multe alte domenii, am progresat foarte mult în ultima sută de ani. E greu să îmi imaginez vremurile în care femeile nu aveau dreptul la vot, de exemplu. Prejudecăți există în continuare, prin urmare, rolul femeilor și mai ales al femeilor în drept este să fie confortabile cu ele însele si cu genul feminin mai degrabă, decât să adopte poziția androgină și apoi să fie varianta lor cea mai bună în ceea ce fac. Recent am dat peste un interviu al lui Marilyn Monroe in care ea spunea „Femeilor care își doresc să fie egale cu bărbații le lipsește ambiția.”.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Cosmina Maria Simion: Am avut multe modele în viată și în drept, de ambele genuri. Ca urmare a oamenilor cu care m-am intersectat, astăzi sunt lucruri și comportamente pe care le admir și lucruri si comportamente care îmi displac. Surprinzător, poate, dar uneori și de bine si de rău, am învățat în același timp de la același om.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Cosmina Maria Simion: Cu siguranță această perioadă a însemnat o creștere personală și profesională deopotrivă. Pandemia a venit cu rele. în primul rând, dar, cel puțin pentru cei mai norocoși dintre noi care nu au avut experiențe medicale negative a venit și cu multe bune. Ne-a apropiat,îin ciuda distanțării sociale, ne-a învățat să fim flexibili și adaptabili, ne-a ridicat gradul de organizare și concentrare. Desigur, frica și instabilitatea de fapt și de drept a fost și este mai dificil de gestionat de noi înșine, de clienții noștri, de familia noastră. Cu toate acestea, anii 2020-2021 pentru Simion & Baciu au însemnat o creștere incontestabilă. Am crescut la nivelul echipei, am crescut la nivelul veniturilor, desigur si al cheltuielilor 😊, ne-am mutat într-un sediu mai mare etc. În ciuda valului 5 pe care îl străbatem zilele acestea, sperăm ca anul 2022 să fie sfârșitul sau măcar începutul sfârșitului pentru pandemie.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Cosmina Maria Simion: Să fie varianta lor cea mai bună, 360 de grade, nu doar tehnic, ci ca oameni. Un adevărat profesionist al dreptului este, în primul rând, om și alegerea cea mai bună este întotdeauna să fii bun, bun în ceea ce faci, și bun cu semenii tăi deopotrivă.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Cosmina Maria Simion: Și eu vă mulțumesc pentru invitație și pentru inițiativă!

Alina Matei: Mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti