Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Demararea procedurilor legale pentru anularea hotărârii plenului CSM de desemnare a unui preşedinte interimar. Legalitatea ca atribuţie de serviciu
13.01.2022 | Andrea Annamaria CHIȘ, Gabriela BALTAG, Evelina OPRINA, Mihai Andrei BALAN, Tatiana TOADER, Cristian Mihai BAN, Florin DEAC

Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În virtutea rolului constituţional şi al atribuţiilor de serviciu conferite de lege, noi, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, avem obligaţia şi responsabilitatea, atât faţă de sistemul judiciar cât şi faţă de societate, de a realiza toate demersurile necesare pentru a stopa orice formă de nelegalitate. Hotărârea Plenului CSM nr. 211/16 decembrie 2021, prin care a fost desemnat un interimat al fostului preşedinte, o considerăm nelegală, de natură să creeze efecte juridice nedorite prin care ar putea fi generat un precedent periculos în sistemul judiciar.

Din aceste motive, astăzi am demarat procedurile legale formulând plângere prealabilă prin care solicităm Plenului CSM să revină asupra hotărârii pe care o apreciem nelegală.

Procedura în fata instanței este una de durată, o hotărâre definitivă putând fi pronunţată chiar după expirarea mandatului acestui consiliu.

Gestul nostru este determinat de refuzul membrilor care au adoptat Hotărârea Plenului CSM nr. 211/16 decembrie 2021 de a găsi o soluție legală la situația creată prin vacantarea funcției de președinte al Consiliului. Nici cu ocazia ședinței Plenului din data de 16 decembrie 2021, nici în prezent, nu a existat o minimă disponibilitate din partea majorității de a ne asculta argumentele și de a ne respecta poziția de reprezentanți ai colegilor noștri judecători și procurori. Cu toate că soluțiile se adoptă de o majoritate și că toți trebuie să le respectăm, în situația în care doar numărul de voturi, nu și tăria argumentelor susțin o soluție, este necesară obținerea unui consens între membrii Consiliului. Doar în acest fel se poate întări autoritatea acestui organism de rang constituțional, cu efecte benefice pentru funcționarea sistemului judiciar, atât pentru magistrați, cât și pentru societate.

Singurii care pot aprecia oportunitatea demersului nostru şi în general activitatea noastră sunt colegii noştri din instanţe şi parchete. De aceea, le cerem lor ca, în cadrul adunărilor generale, să evalueze activitatea fiecărui membru ales. După ce am fost aleşi, fiecare dintre noi reprezentăm toate eşantioanele sistemului judiciar şi este nevoie ca fiecare coleg, de la toate instanțele și parchetele, să îşi spună părerea cu privire la fiecare dintre noi, pentru că fiecare îi reprezentăm pe fiecare. Nu cerem o procedură de revocare a cuiva, ci de evaluare a activităţii noastre, asumându-ne, noi semnatarii acestui comunicat, judecata colegilor noştri.

Judecător Andrea Annamaria Chiș
Judecător Gabriela Baltag
Judecător Evelina Mirela Oprina
Judecător Mihai Andrei Balan
Procuror Tatiana Toader
Procuror Cristian Mihai Ban
Procuror Florin Deac

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti