Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Intrarea în funcție a trei noi membri ai TUE. Ședința solemnă / 13 ianuarie 2022


13.01.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Comunicare profesională, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 13 ianuarie 2022, va avea loc ședința solemnă cu ocazia intrării în funcție a trei noi membri ai Tribunalului Uniunii Europene, potrivit unui comunicat.

Prin decizia din 21 decembrie 2021, reprezentanții guvernelor statelor membre i-au numit, în calitate de judecători la Tribunalul Uniunii Europene, pentru perioada cuprinsă între 22 decembrie 2021 și 31 august 2025, pe Damjan Kukovec, pe Suzanne Kingston în locul lui Anthony Collins și, pentru perioada cuprinsă între 22 decembrie 2021 și 31 august 2022, pe Ioannis Dimitrakopoulos în locul ui Dimitrios Gratsias.

Ședința solemnă va putea fi urmărită aici.

***

Damjan Kukovec

Născut în 1977 în Ljubljana (Slovenia), domnul Damjan Kukovec obține, în 2001, o licență în drept la Facultatea de Drept a Univerza v Ljubljani (Universitatea din Ljubljana, Slovenia) și o diplomă de master în drept la Harvard Law School (Facultatea de Drept a Universității Harvard, Statele Unite) în 2002. În cadrul acestei universități, începe studiile de doctorat și își susține teza în 2015.

În 2002, își începe cariera profesională ca jurist la Višje sodišče v Ljubljani (Curtea de Apel din Ljubljana, Slovenia) și își exercită această funcție până în 2004. În 2004, este jurist în cadrul Tribunalului Special pentru Sierra Leone (Freetown, Sierra Leone), precum și în cadrul Ustavno sodišče (Curtea Constituțională, Slovenia).

În 2005, domnul Kukovec intră în serviciul Curții de Justiție a Uniunii Europene în calitate de jurist, apoi se alătură Serviciului juridic al Comisiei Europene din 2006 până în 2018.

Domnul Kukovec se consacră în paralel unei cariere universitare prin desfășurarea a numeroase activități de învățământ în dreptul european. Între 2011 și 2013, este conferențiar adjunct și apoi conferențiar la Harvard Law School. Ulterior, predă la mai multe universități de drept din întreaga lume, inclusiv la FGV Direito Rio, Rio de Janeiro (Facultatea de Drept a Fundației Getulio Vargas, Rio de Janeiro, Brazilia) în 2014, la University of Kent’s Brussels School of International Studies (Brussels School of International Studies a Universității din Kent, Belgia) în 2016, la Institutul Universitar European din Florența (EUI, Italia) în 2016 și 2017 și la Univerza v Ljubljani între 2018 și 2020. Din 2018, domnul Kukovec este de asemenea conferențiar în drept și director asociat la programul de doctorat în cadrul Middlesex University la Londra (Universitatea din Middlesex, Regatul Unit).

Domnul Kukovec este autorul a numeroase publicații în dreptul Uniunii Europene. Este invitat regulat în calitate de conferențiar la universități din întreaga lume.

Domnul Kukovec este numit judecător la Tribunal la 13 ianuarie 2022.

Suzanne Kingston

Născută în 1977 în Dublin (Irlanda), doamna Suzanne Kingston obține, în 1998, o licență în drept la University of Oxford (Universitatea din Oxford, Regatul Unit) și, în 2000, un master în drept la Universiteit Leiden (Universitatea Leiden, Țările de Jos). În continuare, începe studiile de doctorat în drept la această universitate, unde și-a susținut teza în 2009.

În 1998, este admisă ca Barrister la Honourable Society of Gray’s Inn, Londra (Regatul Unit). În 2002, se alătură ca avocată la biroul din Bruxelles al unui cabinet internațional de avocatură, unde practică avocatura până în 2004.

Doamna Kingston intră în serviciul Curții de Justiție a Uniunii Europene în calitate de referent juridic pe lângă avocatul general Leendert Geelhoed, cu care colaborează între 2004 și 2006.

În 2007, doamna Kingston este admisă ca Barrister la Honourable Society of King’s Inns, Dublin (Irlanda). Exercită profesia de avocat în baroul din Irlanda din 2007 în calitate de Barrister, apoi de Senior Counsel.

De asemenea, doamna Kingston predă dreptul la University College Dublin (Colegiul Universitar din Dublin, Irlanda) în calitate de conferențiar din 2007 până în 2015, apoi, din 2015, în calitate de profesor. De-a lungul carierei sale universitare, predă și la alte universități, printre care Columbia University (Universitatea Columbia, Statele Unite), Cambridge University (Universitatea Cambridge, Regatul Unit), Universiteit Leiden și Osgoode Hall Law School of York University din Toronto (Osgoode Hall Law School din cadrul Universității York din Toronto, Canada). Este autoarea a numeroase publicații în dreptul Uniunii Europene.

Doamna Kingston este numită judecător la Tribunal la 13 ianuarie 2022.

Ioannis Dimitrakopoulos

Născut în 1971 la Atena (Grecia), domnul Ioannis Dimitrakopoulos obține, în 1992, o diplomă în drept la Ethniko kai Kapodistriako Panepistimio Athinon (Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Grecia) și își completează studiile cu un master în drept la Universitatea Paris II Panthéon-Assas (Franța) în 1994.

Este admis în Baroul din Atena în 1995 și își exercită profesia de avocat în cadrul acestuia până în 1997.

În 1998, intră în serviciul Symvoulio tis Epikrateias (Consiliul de Stat, Grecia) în calitate de auditor și ocupă funcția de consilier asociat din 2005 până în 2022. În paralel cu aceste funcții, este membru al Comitetului „Planificare și organizare” al Symvoulio tis Epikrateias din 2009 până în 2010. În 2005, se alătură biroului Ombudsmanului European (Strasbourg, Franța) timp de trei ani în calitate de consilier juridic principal, apoi revine la Symvoulio tis Epikrateias în 2008.

Între 2010 și 2020, domnul Dimitrakopoulos este de asemenea președinte supleant al Camerei de recurs a Agenției Europene pentru Produse Chimice (Helsinki, Finlanda).

În perioada 2014-2015, este desemnat judecător auxiliar la Anotato Eidiko Dikastirio (Curtea Supremă Specială, Grecia) și la Eidiko Dikastirio tou arthrou 88 par. 2 tou Syntagmatos [Tribunal special stabilit în temeiul articolului 88 alineatul (2) din Constituția greacă]. De asemenea, exercită funcția de vicepreședinte al Asociației Judecătorilor din cadrul Symvoulio tis Epikrateias între 2014 și 2016.

Domnul Dimitrakopoulos se consacră în plus cercetării și învățământului: în perioada 2003-2004, este Senior Visiting Fellow la University of California, Berkeley (Universitatea din California, Berkeley, Statele Unite), și predă, în această calitate, cursuri de drept european al mediului și de drept comparat. Din 2010, este de asemenea profesor la Ethniki Scholi Dikastikon Leitourgon (Școala Națională de Magistratură, Grecia). Este autorul a numeroase publicații, inclusiv în domeniul dreptului european și al drepturilor fundamentale.

Domnul Dimitrakopoulos este numit judecător la Tribunal la 13 ianuarie 2022.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro