Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Noutăți în domeniul energiei: măsuri suplimentare pentru asigurarea transparenței privind capacitățile de racordare la rețea


13.01.2022 | Paula CORBAN-PELIN, Teodor SĂBĂU
Secţiuni: Energie, Lege 9, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Paula Corban-Pelin

Paula Corban-Pelin

Teodor Săbău

Teodor Săbău

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei („ANRE„) a făcut un pas important în vederea asigurării unei proceduri mai transparente de racordare la rețea a producătorilor de energie, prin adoptarea Ordinului nr. 137/2021 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea capacităţii disponibile în reţelele electrice pentru racordarea de noi instalaţii de producere a energiei electrice („Ordinul 137„), publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2022. Deși prevederile Ordinului 137 stabilesc că acesta va intra în vigoare începând cu data de 1 martie 2022, sfera de aplicare și calendarul de implementare al procedurii incluse în acesta sunt în măsură a determina operatorul de transport și de sistem, CNTEE Transelectrica S.A. („OTS„), precum și operatorii de rețele de distribuție, să înceapă luarea măsurilor necesare în vederea implementării acestora mult mai devreme, putându-se deja observa parcurgerea unor pași premergători, astfel cum vom detalia în cele ce urmează.

Principalul scop urmărit de Procedura aprobată prin Ordinul 137 este stabilirea obligației OTS de a determina capacitățile disponibile de racordare la rețeaua de transport de energie electrică, precum și la rețelele locale de distribuție, la nivelul de tensiune de 110 kV. Așadar, OTS va avea responsabilitatea (i) de a determina capacitatea disponibilă de racordare în rețeaua electrică de transport (RET), pentru fiecare zonă de rețea, și (ii) de a determina capacitatea disponibilă de racordare în rețeaua electrică de distribuție (RED), separat pentru fiecare zonă de concesiune a operatorilor de rețele de distribuție concesionari, pentru fiecare zonă de rețea la nivelul de tensiune de 110 kV. În ceea ce privește acest din urmă aspect, toți operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice au, de asemenea, obligația de a comunica OTS toate datele și informațiile referitoare la rețeaua de distribuție a energiei electrice de 110 kV, relevante pentru OTS în vederea determinării capacităților de racordare disponibile.

Obligația OTS ar urma să se concretizeze în publicarea informațiilor privind capacitățile disponibile de racordare la rețea, pe pagina proprie de internet, într-o manieră interactivă, intuitivă, clară și ușor accesibilă. Se poate observa că OTS a făcut deja primii pași în vederea implementării unui astfel de mecanism de transparență, chiar anterior adoptării de către ANRE a Ordinului 137, întrucât o hartă interactivă a capacităților disponibile de racordare la rețea a fost publicată pe site-ul OTS încă de la jumătatea lunii decembrie 2021 (link). Totuși, aceasta reprezintă doar un prim pas către asigurarea respectării depline a cerințelor stabilite în cadrul Procedurii aprobate prin Ordinul 137, întrucât se previzionează o sporire a nivelului de detaliu utilizat în analiza determinării capacităților disponibile.

Procedura aprobată prin Ordinul 137 stabilește, de asemenea, anumite drepturi în favoarea producătorilor de energie electrică, care se vor putea baza pe informațiile privind disponibilitatea capacităților de racordare la rețea, ce urmează să fie publicate de către OTS, în vederea comunicării unei cereri adresate OTS și/sau operatorului rețelei de distribuție relevante, solicitând informații privind condițiile și posibilitățile de racordare la rețea a unei noi capacități de producție. Cu toate acestea, un astfel de drept nu este nou, fiind reglementat deja în baza Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, într-o formă similară și cu același termen de răspuns din partea operatorului de rețea relevant, respectiv 15 zile calendaristice.

Calendarul privind implementarea noilor măsuri de transparență începe la 1 aprilie 2022, aceasta fiind data stabilită pentru prima publicare pe pagina de internet a OTS a capacităților disponibile. De la această dată și până la 1 iulie 2022, informațiile vor fi actualizate lunar, urmând ca de la 1 iulie până la 1 octombrie 2022 acestea să fie actualizate de două ori pe lună. În cele din urmă, începând cu 1 octombrie 2022, OTS va actualiza săptămânal (în fiecare zi de luni) informațiile privind capacitățile disponibile pentru racordarea la rețea.

Paula Corban-Pelin, Counsel DLA Piper Dinu
Teodor Săbău, Junior Associate DLA Piper Dinu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro