Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

KRAMER CONTRA KRAMER – patologia unei căsnicii
14.01.2022 | Liviu Marius HAROSA

Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Liviu Marius Harosa

Liviu Marius Harosa

”Drama despărțirii părinților și a abandonului suferit de copil este surmontată de drama unei bătălii juridice în care avocații preiau controlul. Discuțiile privind pregătirea cazului cu propriul apărător arată un tată dezorientat, nesigur, iar revelarea ulterioară a unor secrete de către avocatul Joannei în sala de judecată induce spectatorului drama, înfrigurarea și tristețea cu care și mama își vede devoalate în fața instanței gândurile sale și confesiunile făcute între soți.”

(…)

”Joanna Kramer:” În timpul ultimilor cinci ani ai mariajului nostru, am fost speriată și nefericită. Și nu am avut altceva în minte decât să plec. Când am plecat am simțit că este ceva foarte în neregulă cu mine.  Și că fiului meu îi va fi mai bine fără mine. Și doar când am ajuns în California am realizat, după ce am trecut prin terapie, că nu sunt acea persoană teribilă și că aveam nevoie de un oarecare adăpost emoțional, altul decât copilul meu, care nu m-a făcut să nu fiu potrivită pentru rolul de mamă. Știu că mi-am părăsit fiul. Știu că este un lucru teribil. Credeți-mă, trebuie să trăiesc cu asta în fiecare clipă a vieții mele! Dar, pentru a-l părăsi, trebuia să cred că era singurul lucru pe care puteam să îl fac. Și că acesta era de asemenea bun pentru el. Cu toate acestea, de atunci am primit ajutor și am lucrat din greu pentru a redeveni o ființă umană întreagă. Și nu cred că trebuie să fiu pedepsită pentru aceasta. Și nu cred că micul meu băiețel  trebuie să fie pedepsit pentru aceasta. Billy are doar șapte ani. Are nevoie de mine. Nu spun că nu are nevoie de tatăl său, însă cred cu tărie că are mai multă nevoie de mine. I-am fost mămică timp de cinci ani și jumătate. Și Ted și-a asumat acest rol pentru doar optsprezece luni. Dar nu știu cum cineva ar putea să creadă că aș avea mai puțin drept la custodie decât dl. Kramer are. Sunt mama lui. Sunt mama lui.

Personajele sunt nepregătite în fața asaltului întreprins de avocați în cursul audierilor în fața instanței și a manierei în care le smulg declarațiile și le distorsionează răspunsurile. Șocului inițial dat de divorț și de parentalitatea unilaterală pentru Ted, respectiv de lipsa parentalității pentru Joanna i se adaugă loviturile implacabile date psihicului lor de desfășurarea unei proceduri judiciare reci și agresive.

Într-un final interesant, custodia îi este acordată de instanță Joannei în baza unei doctrine juridice din common law care se poate regăsi și în sistemele de drept continentale; tender years doctrine[1] potrivit căreia în situația copiilor de o vârstă fragedă, de obicei sub patru ani, mamei i se încredințează aproape întotdeauna creșterea și educarea minorilor.”

(…)

”Trăirea[2] și vigoarea personajelor [3]precum și rolul creat de insensibila mașinărie a justiției conferă o sensibilitate aparte filmului. Filmul nu ia partea nimănui, ceea ce îl face să fie mult mai profund. Simpatiile noastre se îndreaptă la un moment dat spre tată, pe care îl vedem dezvoltând o relație cu fiul său însă înțelegem și drama mamei forțată de obtuzitatea inițială a soțului să părăsească mariajul.

Însă, în adânc, apare o și a treia dramă, probabil, cea mai importantă ; drama copilului.  În drama micului băiețel speriat în care cumva m-am regăsit, reflectând la propriile mele amintiri, peste care s-au suprapus în multiple straturi educația ulterioară și pregătirea profesională în mediul juridic, se regăsește parțial modalitatea în care, funcționând ca practician al dreptului, încerc să îmi dezvolt umanitatea față de traumele provocate părților și copiilor lor de o despărțire.”

(…)

”Căutând dramă într-o povestea unui divorț este ca și cum s-ar pescui pește într-un lighean. Este un proces inerent contradictoriu izvorât din ruperea unei relații, cu toate traumele, furia și angoasele pe care le presupune. Nu există învingători, este rareori alb și negru și cele mai bune filme despre separări sunt cele care analizează cu finețe adevărul în  multitudinea de nuanțe de gri.”

(…)

”În încheiere, consider potrivit să  citez prezentarea romanului Kramer vs Kramer realizată de David Egger pe coperta a patra a ediției în limba engleză[4]. ”Romanul  Kramer vs Kramer duce la o schimbare radicală a relațiilor de familie și a divorțului în Statele Unite și în lume. Kramer contra Kramer, este Ted Kramer contra Joanna Kramer, paternitate versus maternitate, libertate versus responsabilitate și, în final, reclamantă contra pârât când Joanna Kramer, într-o luptă aprigă asupra custodiei, încearcă să își recupereze copilul pe care l-a abandonat soțului de care a divorțat. Este de asemenea o poveste de dragoste de un fel special – a tatălui cu micul său fiu.

În realitate, ceea ce se poate concluziona din această dramă este de fapt supraviețuirea iubirii. Dragostea îi face pe oameni să încerce să se schimbe și, chiar dacă relațiile pot înceta, legăturile puternice ale părinților cu copiii lor durează toată viața. Aceasta este lecția pe care am învățat-o din film și din viață.”


[1] Disponibil aici.
[2] Meryl Streep a declarat că, în timpul filmărilor, imersat în rolul său, Dustin Hoffman a pălmuit-o mult mai tare decât trebuia. Disponibil aici.
[3] Disponibil aici.
[4] A. Corman, Kramer vs Kramer, Barricade Books, 2014, USA.


Conf. univ. dr. Liviu-Marius Harosa

* Extras din materialul cu titlul „KRAMER CONTRA KRAMER – patologia unei căsnicii”, publicat în volumul De-a dreptul și cinematografia (coordonatori: Lavinia Tec, Florentin Țuca).

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti