Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Roxana Mustățea: Fiți generoase și dați mai departe tot ce ați învățat din experiență


17.01.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Banking, Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Roxana Mustățea

Roxana Mustățea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă mediator Roxana Mustățea, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Women in Law este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Roxana Mustățea: Sunt câteva caracteristici care au definit mereu baza a tot ceea ce am clădit în viața mea și inclusiv în carieră. În primul rând, multă muncă, fără a sări etape, deoarece doar așa poți ajunge sus, înțelegând și parcurgând corect toate etapele; respect și implicare în echipă; viziune și, nu în ultimul rând, atitudinea corectă față de mine și față de cei din jur. Dacă o femeie reușește să își transforme atitudinea într-un atu, poate să atingă maximul în carieră.

Alina Matei: Din experiența de conciliator în cadrul CSALB, ce perspective oferă comoara concilierii?

Roxana Mustățea: Concilierea, consider că, în primul rând, oferă posibilitatea să vezi și înțelegi o multitudine de oameni, să poți să aduci la un numitor comun două părti care se așează la masă cu divergențe vechi și dificile, cu păreri antagoniste. Într-o conciliere, ca să poți avea succes trebuie să fi echidistant, iar ambele părți să simtă că empatizezi cu ei. Comoara stă în a cunoaște speța și, mai ales, în a cunoaște sensul cuvintelor și greutatea lor, folosindu-le în cel mai puțin interpretabil mod cu putință.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Roxana Mustățea: Implicarea femeilor în orice domeniu consider că reprezintă, în primul rând, un avantaj, deoarece avem acel al șaptelea simț care ne ghidează de multe ori, avem putere de adaptare la situații complexe, precum și perseverența, răbdarea de a atinge obiective pe termen lung. Profesia juridică este una dintre cele mai puternice și respectate în întreaga lume, legea jucând nu doar rolul fundamental într-o democrație, ci fiind și piatra de temelie a evoluției sociale. În acest context, implicarea este esențială, iar limitările nu ar trebui să existe.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Roxana Mustățea: Dacă întrebările de mai sus ar fi fost despre partea personală, de familie, cred că multe din răspunsuri s-ar fi potrivit. Valorile care stau la baza modului în care abordez viața reprezintă și ingredientele rețetei transformaționale de zi cu zi, pentru cele două dimensiuni esențiale ale vieții. Astfel, rolurile nu sunt afectate, ci dimpotrivă, aduc un frumos echilibru.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Roxana Mustățea: Ține de abordarea fiecărei femei, deoarece este un mediu complex, al oamenilor deștepți și puternici. Doar cu experiența câștigată prin multă muncă, cu evoluție și învățare neîncetată și cu atitudinea potrivită poți să îți creezi singură oportunitatea de a fi cine vrei să fii.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Roxana Mustățea: Foarte bună întrebare! În multe cazuri pe care le-am avut, am observat această latură sensibil educațională pe care o putem avea și este un rol care apasă greu, nu este deloc simplu, mai ales atunci când știi că poți face mici schimbări care pot responsabiliza oamenii în viitor, dar cu un impact programatic semnificativ asupra vieții.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Roxana Mustățea: Pe plan personal bunica mea, de la care am învățat enorm și căreia îi datorez toată baza solidă pe care mi-am clădit viața. Pentru puterea exemplului, determinare, echilibru, leadership și standarde, le urmăresc pe Karen Lynch, Kamala Harris și Ana Patricia Botin.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Roxana Mustățea: Ca pentru toată lumea cred, a fost o perioadă cu provocări pe toate planurile, dar așa cum am învățat de la bunica mea să văd mereu avantajele din orice situație, consider că perioada asta a fost și benefică. Ne-a făcut să fim mai uniți, mai aproape de familie, de casă, ne-a amintit că fără generozitate și umilință în fața vieții, nu putem merge înainte. Sunt lecții necesare și, ca orice lecție importantă, nu vine fără suferință. Depinde de puterea fiecaruia de a trece peste momentele grele cu înțelepciune.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Roxana Mustățea: Fiți generoase și dați mai departe tot ce ați învățat din experiență, deoarece avem nevoie de femei la toate nivelurile pentru a schimba dinamica și a arăta că valoarea și competențele femeilor în echipele de profesioniști sunt esențiale.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Roxana Mustățea: Eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a face auzite vocile femeilor din acest domeniu atât de frumos și complex!

Alina Matei: Mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro