Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Actualizarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial


26.04.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Fiscalitate, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 394 din 21 aprilie 2022 a fost publicată Hotărârea nr. 530/2022 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.

Schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, care realizează o investiție inițială cu valoare totală de minimum 4,5 milioane lei, fără TVA, respectiv echivalentul a un milion de euro, va fi reluată. Este una dintre măsurile de susținere a economiei inclusă în pachetul ”Sprijin pentru România”.

Actul normativ modifică unele prevederi ale HG 807/2014, în vederea eficientizării procesului de implementare a schemei de ajutor de stat, respectiv finanțarea proiectelor de investiții cu impact major în economie, precum şi diminuarea/eliminarea riscurilor de administrare ineficientă a resurselor umane şi financiare ale Ministerului Finanțelor.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat, derulată în perioada 2014-2023, pentru emiterea acordurilor de finanțare, respectiv 2015-2028, pentru plata ajutorului de stat, este de 6,38 miliarde lei. Până în prezent, din bugetul total al schemei au mai rămas de angajat, pentru perioada martie 2022-decembrie 2023, circa 1,8 mld lei.

În momentul de față, se află în analiză cereri de acord de finanțare prin care se solicită ajutor de stat în valoare de peste 1,4 miliarde lei.

Începând din anul 2021, numărul de cereri de acord e finanțare a crescut constant, în acest an fiind emise 50 de acorduri de finanțare din totalul de 144 de acorduri emise până în prezent.
Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor care realizează o investiție inițială cu valoare totală de minimum 4,5 milioane lei, fără TVA, respective echivalentul a un milion de euro.

Principalele modificări vizează:
– introducerea unor sectoare eligibile care asigură orientarea resurselor financiare alocate schemei de ajutor de stat către sectoare de activitate care generează un efect multiplicator important în economie;
– analiza cererilor de acord pentru finanțare depuse într-o ordine determinate, pe baza unui punctaj stabilit în funcţie de anumite criterii care asigură atât atingerea obiectivului schemei cât şi încadrarea în bugetul anual alocat sau în bugetul total al schemei, după caz;
– modificarea duratei sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanţare la 30 zile lucrătoare, fapt care va da posibilitatea ca un număr cât mai mare de operatori economici să pregătească și să depună cererile de acord pentru finanțare;
– transformarea termenului în care Ministerul Finanțelor anunță deschiderea unei noi sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finanțare din zile calendaristice în zile lucrătoare fără a implica o modificare în sens real.

Intrare în vigoare: 21 aprilie 2022

***

Joi, 13 ianuarie 2022, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie.

:: Proiectul
:: Nota de fundamentare

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro