Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. (Im)posibilitatea analizării impreviziunii în recurs


16.03.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Banking, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că analiza condiţiilor impreviziunii presupune evaluarea unor împrejurări de fapt pe baza cărora să se stabilească incidenţa acestei instituţii, iar acest lucru nu este compatibil cu etapa recursului în cadrul căreia se verifică doar aspecte de nelegalitate iar nu netemeinicie. În speță, instanța supremă a constatat că ”recurenta-reclamantă nu a învestit instanţa de judecată, în principal cu o acţiune vizând adaptarea contractului ci cu o acţiune întemeiată pe legislaţia privind protecţia consumatorului. Or, solicitându-se constatarea caracterului abuziv şi nulitatea absolută a unor clauze contractuale, au fost suspuse analizei împrejurări anterioare şi concomitente datei încheierii contractului de credit, şi nu ulterioare acestei date, prin urmare cererea reclamantei de îngheţare a cursului de schimb valutar CHF-LEU la valoarea de la data încheierii contractului, nu se putea întemeia pe instituţia juridică a impreviziunii.” (Decizia nr. 1286 din 25 mai 2021, pronunțată de Secția a II – a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti