Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Excepție de neconstituţionalitate respinsă ca inadmisibilă ref. condiţiile în care o persoană poate beneficia de pensie de invaliditate
17.01.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Dreptul securitatii sociale, Jurisprudență, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 45 din 14 ianuarie 2022 a fost publicată Decizia nr. 682/2021 referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 68 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Faur Nistor Isai cu prilejul soluţionării unei acţiuni având ca obiect drepturi de asigurări sociale.

În opinia autorului excepției, dispoziţiile art. 68 din Legea nr. 263/2010 sunt contrare prevederilor art. 11, 16, 20, 21 şi 52 din Constituţie, precum şi prevederilor art. 1, 3, 6, 8, 13, 14 şi 41 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Acesta susţine că a fost supus unui tratament umilitor şi degradant de către casa de pensii şi de către instanţa de judecată, întrucât, deşi deţine documente care dovedesc că suferă de afecţiuni cronice pentru care se acordă pensie de invaliditate, i-a fost refuzat acest drept şi este obligat să se supună unor noi consultaţii medicale.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie dispoziţiile art. 68 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, care au următorul conţinut:

(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 şi care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:

a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;

b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;

c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

(2) Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1), şi persoanele care se află în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c).

(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.

(4) Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea constată că dispoziţiile art. 68 din Legea nr. 263/2010 enumeră condiţiile în care o persoană, care nu a împlinit vârsta legală de pensionare, poate beneficia de pensie de invaliditate. În mod concret, textul de lege prevede situaţiile care determină pierderea totală sau a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi categoriile de persoane care pot solicita acordarea pensiei de invaliditate.

Din susţinerile autorului excepţiei rezultă că acesta este nemulţumit de faptul că pentru acordarea pensiei de invaliditate este necesar să se supună unui control medical suplimentar. Or, Curtea observă că dispoziţiile de lege supuse controlului de constituţionalitate nu reglementează procedura evaluării capacităţii de muncă şi acordării pensiei de invaliditate, care constituie obiectul reglementării altor articole din Legea nr. 263/2010, aşa cum sunt art. 71 şi 78-81. Aceste articole de lege nu constituie însă obiectul excepţiei de neconstituţionalitate.

Instanţa de contencios constituţional exercită controlul de constituţionalitate exclusiv in limine litis, astfel că extinderea controlului asupra art. 71 şi 78-81 din Legea nr. 263/2010 ar echivala cu o sesizare din oficiu, în dezacord cu prevederile art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, care stabilesc că sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa în faţa căreia a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate.

Astfel, cu unanimitate de voturi, Curtea decide:
– Respinge, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate invocată.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti