Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Camelia Popa: Femeia jurist înțelege cel mai bine ce înseamnă a alege


26.01.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Banking, Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Camelia Popa

Camelia Popa

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Camelia Popa, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Camelia Popa: Ca profesionist, am urmărit să dau dovadă de seriozitate, să mă pregătesc cât mai bine pentru proiectul respectiv, să fac cercetare, strategie și să mă implic astfel încât să se finalizeze cu succes ceea ce mi-am propus. Mă definește cunoașterea continuă în domeniu, și nu numai, pasiunea de a explora orice pare imposibil la prima vedere și de a identifica soluții salvatoare, deschiderea față de semeni și întrajutorarea acestora, precum și curiozitatea pentru aspectele de noutate și soluțiile inovative.

Alina Matei: Din experiența de conciliator în cadrul CSALB, ce perspective oferă comoara concilierii?

Camelia Popa: Colaborez cu CSALB din anul 2016, concilierea aducând în societatea noastră un concept nou, o situație nouă în care părțile sunt nevoite să conștientizeze că soluția cea mai bună este cea de înțelegere conștientă a situației, de schimbare de mentalitatea a fiecăruia dintre participanți, și de a depăși idei, standarde pe care și le-a impus fiecare parte, astfel încât concilierea să devină efectiv un mod de gândire și de acțiune, și de soluționare a situației în care se regăsesc părțile. Sunt onorată să fac parte din acest proiect de împăcare a părților și văd procesul de conciliere ca o nouă treaptă pe scara civilizației prin principiile pe care le transpune, rezumate la a reflecta la cauzele pentru care un consumator se află într-o anumită situație, soluția care se întrevede, menținerea relațiilor cu comerciantul și, nu în ultimul rând, conduita consumatorului viitoare, acesta înțelegând prin parcurgerea concilierii faptul că ține de persoana sa să se intereseze care este produsul bancar cel mai bun din toate punctele de vedere.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Camelia Popa: Consider că implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, nu este limitată, femeia reușește cu voință și implicare să se dedice profesiei alese, să facă față provocărilor profesiei, să se dedice întrutotul acesteia, asfel încât să privească cu mândrie în urma sa. În acest domeniu, femeia continuă să creadă în alegerea sa, fără să observe acele etape care par insurmontabile, urmărind ca limitările de orice gen să dispară prin capacitatea sa de adaptare și perfecționare continuă.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Camelia Popa: O întrebare al cărei răspuns este greu de definit, mai ales că aceasta presupune să identific prioritățile, în ambele roluri, însă cred că am reușit cu suportul familial adecvat ca ambele roluri să fie îndeplinite cu succes. A fost momentul în care am înțeles că profesia necesită o mai bună organizare a activităților pentru a păstra timp și pentru familie, am înțeles că trebuie să găsesc soluții de adaptare, astfel încât să nu fie neglijat, să nu fie în dezechilibru niciunul dintre roluri. Nu spun că este un lucru ușor, și că la acel moment nu mi-am pus întrebarea care sunt soluțiile de a afecta un timp necesar fiecărui rol, etape, insă am realizat că este posibil să coexiste rolurile și să acord atenția cuvenită fiecăruia, fiecare rol având scopul său specific de împlinire personală ori profesională.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Camelia Popa: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce își doresc, mai ales când ești pasionat de ceea ce întreprinzi și îți aduce satisfacție, ori când înveți din experiențele mai puțin plăcute. Din experiența de până acum, tocmai aceste oportunități de a fi ceea ce îți dorești, ori cum îți dorești, de a face ceea ce îți place, de a crea și de a obține în același timp rezultate, de a fi ceea ce ești, cred că se datorează acestor posibilități oferite de profesie și de tot ceea ce implică aceasta.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Camelia Popa: Aș răspunde printr-un dicton latin Electa Una Via Non Datur Recursus ad alteram, care dincolo de înțelesul strict juridic, definește femeia jurist care alege calea cea mai bună pentru sine, personal, însă și în cadrul profesiei exercitate, transmitând acest mod de alegere și celor din jur astfel încât acea cale aleasă de sine or de alții să vină cu asumarea răspunderii corespunzătoare alegerii respective. Femeia jurist înțelege cel mai bine ce înseamnă a alege, însă, pe de altă parte, nu poate interveni decât în măsura în care și cealaltă persoană are înțelegerea faptelor sale, este conștientă de urmări și poate conștientiza avantajele și dezavantajele alegerii unei căi de acțiune. În acest mod femeia jurist lasă ca cealaltă persoană să aleagă atunci când aceasta este conștientă și responsabilă de posibilele urmări.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Camelia Popa: În viața personală, părintele matern mi-a definit conduita în societate, m-a învățat să fiu respectuoasă, onestă, iubitoare, să aleg binele din orice om, să muncesc mult și să am încredere în proiectele mele. Pe această cale, îi mulțumesc!

În plan profesional, am avut ocazia și onoarea să asist în sălile de judecată și să urmăresc activitatea distinsei Doamne Avocat Ana Diculescu-Șova, un maestru în domeniul juridic și un model pentru mine, un reper al modelului feminin, jurist și profesionist desăvârșit, învățând de la un asemenea model cum se pregătește un jurist, cum se prezintă, și cum redă situația în fapt și în drept, cu claritate și hotărâre.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Camelia Popa: Contrar previziunilor inițiale, această perioadă nu a afectat în mare măsură activitatea personală ori profesională, cu atât mai mult cu cât au fost identificate soluții în plan personal de a respecta restricțiile și a acorda o mai mare grijă pentru protecție individuală, iar în plan profesional m-am adaptat la comunicarea online, la programarea dosarelor de instanță, la respectarea restricțiilor cu persoanele cu care am interacționat. Cu toate acestea, mi-a lipsit apropierea de oameni și comunicarea liberă cu aceștia fără a masca limbajul corpului.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Camelia Popa: Doresc doamnelor din lumea juridică să continue să fie un model pentru generațiile care vin, să aducă mereu un plus valoare profesiei, să fie creative și deschise la soluții inovative, să fie înzestrate cu energia necesară de a-și realiza proiectele și de a-și împlini rezoluțiile propuse.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Camelia Popa: Vă mulțumesc, la rândul meu, pentru această ocazie pe care mi-ați oferit-o în cadrul căreia mi-ați dat posibilitatea de a vorbi despre mine ca jurist, conciliator, mamă și soție, totodată.

Alina Matei: Mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro