Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Regulamentul privind recunoaşterea calificării profesionale de consilier juridic a cetăţenilor UE sau SEE
18.01.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 48 din 17 ianuarie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 25/C/2022 privind modificarea Ordinului ministrului justiţiei nr. 1.813/C/2008 pentru aprobarea Regulamentului privind recunoaşterea calificării profesionale de consilier juridic a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, în vederea admiterii şi practicării acesteia în România.

Astfel, cetăţeanul unui stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European ori Confederaţiei Elveţiene poate practica profesia de consilier juridic în România, în condiţiile stabilite în art. 2, 3 şi 81 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.

Pentru a putea solicita accesul la profesia de consilier juridic şi pentru a practica această profesie pe teritoriul României, solicitantul trebuie să îndeplinească condiţiile următoare:

– să fie cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European ori Confederaţiei Elveţiene;
– să aibă exerciţiul drepturilor civile şi politice;
– să fie licenţiat al unei facultăţi de drept;
– să fie apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei;
– să nu se afle în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de lege.

Pentru recunoaşterea calificării profesionale în vederea admiterii şi exercitării profesiei de consilier juridic în România, solicitantul adresează ministrului justiţiei o cerere, însoţită de actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor.

Verificarea îndeplinirii condiţiilor legale în vederea recunoaşterii calificării profesionale de consilier juridic se realizează în termen de 20 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii de către solicitant. În cuprinsul cererii, solicitantul îşi exprimă opţiunea pentru efectuarea unui stagiu de 3 ani în domeniul dreptului românesc sau pentru susţinerea unui examen de verificare a cunoştinţelor profesionale.

Intrare în vigoare: 17 ianuarie 2022

Secţiuni: Monitorul Oficial al României, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO