« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Pompierul militar poate fi subiect activ al infracțiunii de încălcarea consemnului
19.01.2022 | Alina MATEI

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că persoana care are calitatea de pompier militar în cadrul detaşamentului de pompieri al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, cu grad de subofiţer, poate fi subiect activ al infracţiunii de încălcare a consemnului prevăzută în art. 415 alin. 1  C. pen., întrucât, în
conformitate cu dispoziţiile legale privind serviciile de urgenţă profesioniste, persoanelor care au calitatea de ofiţer, maistru militar şi subofiţer în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, ca servicii de urgenţă profesioniste, li se aplică prevederile Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, detaşamentul de pompieri din cadrul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă constituie o subunitate de intervenţie, iar sintagma „serviciu de intervenţie” include intervenţia pentru situaţii de urgenţă. (Decizia nr. 103/RC din 12 martie 2020, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în Buletinul Jurisprudenței ÎCCJ, 2020, partea I, pag. 885-891)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.