O oră în cinci minute – extrase
19.01.2022 | Dragoş PÂRGARU

În prezent, una dintre principalele dureri ale avocatului român este reprezentată de limitarea drastică a timpului oferit pentru pledoarie. Auzim adesea evocarea perioadei interbelice, când Istrate Micescu capta instanța în pledoarii întinse uneori pe câteva ore. Atenționarea „puteți depune concluzii scrise, rezumați în cinci minute” irită numeroși litiganți puși în fața sarcinii imposibile de a prezenta argumentele extrase dintr-un dosar cu zeci sau sute de volume și cu probleme de drept dintre cele mai complexe în extrem de puținul timp pus la dispoziție. Dar este această sarcina cu adevărat imposibilă?
(…)
Niciun discurs nu există fără destinatar, fără ascultător, fie că vorbim de un partener de discuție, de un auditoriu, de participanții la un seminar sau de o instanță. Elementul care lipsește mult prea adesea din perspectiva celui care urmează să pledeze este capacitatea de a se așeza în locul celui care îl ascultă. Critica se așază înaintea autocriticii, când, de fapt, ar trebui să fie invers. În mod realist, trebuie să acceptăm că aptitudinea de a capta atenția în mod continuu pentru intervale foarte lungi de timp spunând într-o manieră atractivă lucruri realmente interesante și relevante reprezintă o manifestare a unui talent nativ deosebit de rar întâlnit. Ca atare, oricât am dori să credem altceva despre noi, dacă nu avem acest talent, nu este deloc o rușine să admitem că nu îl avem.
Timpul pare a fi singura resursă absolut limitată a omului. Este natural să dorim să îl folosim în mod util și/sau plăcut pe cel pe care îl avem. Ori de câte ori ești enervat de faptul că auzi „mai aveți 5 minute, rezumați”, întreabă-te, mai întâi: dacă tu ai fi fost ascultătorul iar altcineva ar fi spus exact aceleași lucruri în exact același mod, ai fi avut răbdare, atenție, interes?
Având în vedere cele arătate mai sus și conștientizând necesitatea folosirii adecvate a timpului, rămâne întrebarea: cum spun în mod convingător în 5 minute lucrurile pentru care (cred că) am nevoie de o oră? Nu știu dacă există o rețetă completă, dar voi enumera cinci condiții ce cred că trebuie să fie îndeplinite. Cu siguranță, există și altele, subiectul nu este unul matematic.
Asist. univ. dr. av. Dragoș Pârgaru
Facultatea de Drept, Universitatea din București
* Extras din materialul cu titlul „O oră în cinci minute”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.