Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Declarațiile de avere vor fi certificate cu semnătură electronică calificată. UPDATE: Prorogare


17.01.2023 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicare profesională, Cyberlaw, Data protection, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 13 ianuarie 2023, Agenția Națională de Integritate a informat că Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 182/2022 potrivit căreia termenul aferent obligației de a semna declarațiile de avere și de interese exclusiv cu semnătură electronică calificată a fost prorogat până la data de 31 decembrie 2023.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, deponenții prevăzuți de Legea nr. 176/2010 completează, depun și transmit declarații de avere și de interese certificate fie cu semnătură electronică calificată, fie cu semnătură olografă, exclusiv prin sistemul e-DAI.

***

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1263 din 28 decembrie 2022 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 182/2022 pentru modificarea art. 2^1 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative și a art. III din Legea nr. 105/2020 pentru completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

Actul normativ prevede prorogarea până la data de 31 decembrie 2023 a termenelor privind obligația depunerii declarațiilor de avere și de interese certificate cu semnătură electronică calificată.

Intrare în vigoare: 28 decembrie 2022

***

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 53 din 18 ianuarie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 887/2022 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate nr. 96/2021 pentru aprobarea Procedurii de transmitere la distanţă a declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi condiţiile în care aceasta se realizează.

Până la data de 31 decembrie 2022, persoanele care au obligația depunerii declaraţiilor de avere și de interese le vor completa și transmite exclusiv prin intermediul platformei online existente pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, www.integritate.eu, denumită e-DAI, în format electronic, fie certificate cu semnătură electronică calificată, fie semnate olograf, scanate şi încărcate în e-DAI.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, acestea se vor completa și transmite doar în format electronic, cu semnătură electronică calificată, nu și semnate olograf și apoi scanate, cu excepția candidaţilor pentru funcţiile de Preşedinte al României, deputat, senator, consilier judeţean, consilier local, preşedinte al consiliului judeţean sau primar.

Intrare în vigoare: 18 ianuarie 2022

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti