Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Paula-Alina Lupu: Mi-aș dori ca femeile din avocatură să aibă mai mult curaj


21.01.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Paula-Alina Lupu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Women in Law este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Paula-Alina Lupu: Am inclus întotdeauna avocatura printre profesiile vocaționale, pentru care se cere o anumită chemare sau însușiri aparte și aceasta, nu doar din cauza numărului mare de ore care trebuie alocate exercitării profesiei cât, mai ales, datorită acelor calități pe care le reclamă un bun profesionist: o bună cunoaștere a științei dreptului, seriozitate, rigoare, dar și multă răbdare și empatie. Răbdarea și empatia sunt, pentru avocat, cele mai bune resurse pe care le are la îndemână pentru o comunicare eficientă cu clientul, dar consider, deopotrivă, că toate aceste calități se pot „șlefui” odată cu trecerea timpului.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Paula-Alina Lupu: În ceea ce mă privește, implicarea în profesia juridică a fost pe măsura aspirațiilor pe care le-am avut, fără îngrădiri. De asemenea, dacă ar fi existat, consider că aș fi avut la dispoziție toate resursele necesare, atât personale, cât și profesionale, pentru a depăși obstacolele ivite. De aceea tind, mai degrabă, să cred că neimplicarea se datorează, poate, absenței unei atare dorințe și nu neapărat limitării accesului din cauza prejudecăților legate de sex.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Paula-Alina Lupu: Am considerat o bună perioadă de timp că este aproape imposibil de „împăcat” planul profesional cu cel personal, motiv pentru care m-am dedicat uneori, în exclusivitate, doar profesiei. Timpul mi-a fost însă, un bun învățător, răsplătindu-mă în mod nesperat și arătându-mi că am toate resursele necesare astfel încât să îmbin frumos cele trei roluri cu cel de avocat. Este de necontestat totuși, faptul că, femeile mame din avocatură se confruntă adesea cu riscul în discuție.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Paula-Alina Lupu: Sunt un om extrem de puternic și optimist, am refuzat să cred în limite exterioare și obstacole. În fapt, de cele mai multe ori, aceste limite provin din interior, din teamă și nesiguranță, iar când nu se întâmplă așa, cred cu tărie că orice colegă avocat are la dispozție toate mijloacele (inclusiv legale) pentru a-și spune punctul de vedere și pentru a obține ceea ce-și dorește în profesie.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Paula-Alina Lupu: Femeile au un rol împortant în societate, indiferent de domeniul în care activează: sunt cele care ne formează în primii ani de viață și pun bazele educației de mai târziu. Accesul la informație cred că a condus la un nou mod de a ne raporta la existența noastră, în general, și la conștientizarea faptului că fiecare este responsabil de alegerile lui.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Paula-Alina Lupu: Nu am avut niciodată vreun model, dar sunt persoane, profesioniști din diverse domenii pe care le urmăresc și le admir.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Paula-Alina Lupu: A fost o perioadă plină de învățăminte și schimbări, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Retrospectiv, îmi dau seama că unele schimbări au fost radicale, dar folositoare. Astfel, prieteniile sau colaborările care nu s-au mai dovedit benefice, au încetat, lăsând loc pentru toate celelalte lucruri minunate care mi-au apărut în cale. În fine, cel mai important este că, în această perioadă grea, toți ai mei sunt sănătoși, motiv pentru care sunt extrem de recunoscătoare.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Paula-Alina Lupu: Mi-aș dori ca femeile din avocatură să aibă mai mult curaj și conștientizarea faptului că uneori, doar fricile noastre ne stau în cale, dar avem fiecare, fără îndoială, toate resursele necesare pentru a dobândi ceea ce ne dorim.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Paula-Alina Lupu: Mulțumesc și eu! 🙂

Alina Matei: Mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro