« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Luare de mită. Caracterul deghizat al donațiilor
24.01.2022 | Alina MATEI

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în cazul infracţiunii de luare de mită, fapta se realizează prin una dintre cele trei modalităţi alternative: pretindere, primire sau acceptarea promisiunii unor bani sau altor foloase care nu i se cuvin subiectului activ, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri. În speță, instanța supremă a constatat că instanța de apel (Curtea de Apel Bucureşti) a reţinut caracterul deghizat al donaţiilor care a reieşit din declaraţiile martorilor denunţători, rezultând, totodată, că inculpatul a procedat la o tergiversare a acordării îngrijirilor medicale necesare copiilor martorilor, pentru ca după discuţiile avute cu părinţii şi după acceptarea de către aceştia a plăţii unor sume de bani cu titlu de donaţie pentru spital sau pentru publicarea unor cărţi, materiale ştiinţifice, la solicitarea şi la sugestia inculpatului, problemele anterioare vizând consultaţiile şi intervenţiile chirurgicale amânate să se rezolve într-un termen foarte scurt, astfel că nu se poate susţine că respectivele plăţi au fost benevole sau că au reprezentat adevărate donaţii pe care legea le permite potrivit disp. art. 34 alin. 2 din Legea nr. 46/2003, în interpretarea din Decizia nr. 19/04.06.2015 a ÎCCJ. (Decizia nr. 432/RC din 14 octombrie 2021, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.