« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Excepție de neconstituţionalitate respinsă ref. sintagma „operaţiuni financiare, ca acte de comerţ” din Legea pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie
21.01.2022 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: CCR, Corporate, Drept constitutional, Drept penal, Jurisprudență, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 64 din 20 ianuarie 2022 a fost publicată Decizia nr. 502/2021 referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12 alin. (1) lit. a) teza întâi din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Marin Tudorică cu ocazia soluţionării unei cauze penale privind săvârşirea, printre altele, a unor infracţiuni prevăzute de dispoziţiile art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 78/2000.

În opinia autorului excepției, dispoziţiile de lege criticate încalcă prevederile constituţionale privind statul de drept, principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în cadrul democraţiei constituţionale, principiul legalităţii, universalitatea drepturilor şi îndatoririlor, legalitatea pedepsei şi restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, întrucât sintagma „operaţiuni financiare, ca acte de comerţ” este lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, nepermiţând determinarea exactă a conţinutului constitutiv al infracţiunii reglementate, care este una asimilată infracţiunilor de corupţie.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie prevederile art. 12 alin. (1) lit. a) teza întâi din Legea nr. 78/2000, care au următorul conținut:

„(1) Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană […];”.

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea constată că dispoziţiile art. 12 alin. (1) lit. a) teza întâi din Legea nr. 78/2000 au mai fost supuse controlului de constituţionalitate prin raportare la prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie – invocate şi în prezenta cauză – şi faţă de critici similare.

Astfel, prin Decizia nr. 252 din 23 aprilie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 488 din 14 iunie 2019, Curtea a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate, reţinând că sintagma „operaţiuni financiare, ca acte de comerţ”, deşi are o formulare generică, este clară şi previzibilă, întrucât înglobează toate elementele necesare pentru identificarea existenţei infracţiunii, astfel că destinatarul normei penale de incriminare are posibilitatea să prevadă consecinţele ce decurg din nerespectarea acesteia şi să îşi adapteze conduita în mod corespunzător.

În acest sens, Curtea a invocat jurisprudenţa sa cu privire la principiul legalităţii, consacrat de prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie, jurisprudenţă potrivit căreia un act normativ trebuie să îndeplinească anumite condiţii calitative, printre care se numără şi previzibilitatea, ceea ce presupune că acesta trebuie să fie suficient de precis şi de clar pentru a putea fi aplicat. Astfel, formularea cu o precizie suficientă a actului normativ permite persoanelor interesate – care pot apela, la nevoie, la sfatul unui specialist – să prevadă într-o măsură rezonabilă, date fiind circumstanţele speţei, consecinţele care pot rezulta dintr-un act determinat. Desigur, este dificil să se redacteze legi de o precizie totală, iar o anumită supleţe poate chiar să se dovedească de dorit, supleţe care nu trebuie să afecteze însă previzibilitatea legii.

Curtea a reţinut că efectuarea de operaţiuni financiare înseamnă realizarea de tranzacţii referitoare la bani şi credite, activităţi care presupun o plată, implicând circulaţia banilor sau a creditelor. Totodată, având în vedere exigenţele prevăzute în anexa la Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, Curtea a constatat că, din multitudinea de intermedieri şi tranzacţii financiare, numai cele care se circumscriu activităţilor şi domeniilor limitativ enumerate în prevederile art. 1 lit. e) din Legea nr. 78/2000 pot intra în categoria operaţiunilor financiare avute în vedere de legiuitor la incriminarea faptelor prevăzute de dispoziţiile art. 12 alin. (1) lit. a) teza întâi din aceeaşi lege, iar acestea vizează „operaţiuni care antrenează circulaţia de capital, operaţiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operaţiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancare şi cele asimilate acestora, tranzacţii comerciale interne şi internaţionale”. De asemenea, Curtea a observat că norma criticată cere ca operaţiunea financiară să fie efectuată ca act de comerţ, deci să constituie un act de speculă sau o acţiune de intermediere în circulaţia bunurilor, făcută în mod organizat. De aceea, retragerile de numerar şi operaţiunile de emitere a ordinelor de plată, chiar dacă sunt operaţiuni financiare, nu constituie, în acelaşi timp, şi acte de comerţ.

Întrucât nu au intervenit elemente noi, de natură să determine schimbarea acestei jurisprudenţe, soluţia de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate pronunţată de Curte prin deciziile mai sus menţionate, precum şi considerentele care au fundamentat această soluţie îşi păstrează valabilitatea şi în prezenta cauză.

Astfel, cu unanimitate de voturi, Curtea decide:
– Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate invocată.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.