Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Exerciții oratorice în templul academic – „Intrarea în scenă” a profesorului


24.01.2022 | Cristina NICOLESCU
Secţiuni: Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Nicolescu

Cristina Nicolescu

„Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, măiestria nu este un dat, ci o deprindere”. (Aristotel)

(…)

Asemenea unui actor, profesorul poate fi foarte simplu etichetat de studenți prin felul în care „intră în scenă”. Fără îndoială, lipsa de experiență, de pregătire sau de adaptare se devoalează cel mai ușor la momentul primei interacțiuni cu sala. „Totul este contagios. (….) Chiar înainte de a începe să vorbim, suntem respinși sau acceptați. De aceea, trebuie să avem mare grijă ca atitudinea noastră să trezească o reacție favorabilă”[1].

Emoțiile nu trebuie în niciun caz sugrumate: într-un dozaj rezonabil, pot influența benefic profilul discursului; dacă este bine utilizat, tracul constituie o sursă de elocvență și o capacitate de a transmite emoție. Nici în spațiul academic nu cred că ar trebui ignorat proverbul chinezesc „Cine nu știe să zâmbească să nu-și deschidă prăvălie”.

(…)

În templul academic (și nu numai) adeseori suntem judecați și etichetați după cum vorbim. Nu există însă rețete universale, care, odată descifrate și asimilate, ne metamorfozează în oratori desăvârșiți. Important este să fim autentici și să nu ne propunem interpretarea unui rol care nu ni se potrivește; să facem din concizia expunerilor un inflexibil criteriu de eficiență, urmând astfel recomandarea prețioasă a lui Andrei Pleşu.


[1] H.A. Overstreet, Influencing human behavior, apud D. Carnegie, Cum să vorbim în public, Ed. Curtea Veche, București, 2008, p. 105.


Conf. univ. dr. Cristina Nicolescu
Facultatea de Drept – Universitatea din Bucureşti

* Extras din materialul cu titlul „Cum vorbim studenților? Exerciții oratorice în templul academic”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro