« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Apel către colegii de la judecătorie
25.01.2022 | Ana-Maria PUIU

Drept Timisoara
Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Ana-Maria Puiu

Ana-Maria Puiu

Din anunţul postat la data de 04.01.2022 de Consiliul Superior al Magistraturii rezultă cu evidenţă situaţia critică în care se regăseşte Tribunalul din punct de vedere al resursei umane.

La nivelul întregii ţări se remarcă faptul că tribunalele înregistrează cel mai mare număr de posturi vacante. Între toate tribunalele din ţară, Tribunalul Bucureşti iese în evidenţă cu un număr de 48 de posturi vacante / vacantabile raportat la o schemă de 262 de locuri.

În continuarea eforturilor pe care conducerea tribunalelor trebuie să le fi făcut în exercitarea atribuţiilor legale, îmi îngădui acest apel către colegii de la Judecătorie.

Din studierea situaţiei posturilor de judecător (schemă, ocupate, vacante, vacantabile) la data de 01.01.2022, se observă că la acest moment fluxul de personal este mai degrabă dinspre Tribunal spre Curte de Apel, înregistrându-se aproape o stagnare a personalului la nivelul Judecătoriei.

Respectând dreptul individual al fiecăruia de a-şi visa şi clădi carierea potrivit motivaţiilor personale, din postura de judecător care a amânat el însuşi plecarea de la Judecătorie la Tribunal, dar care, odată ajuns la Tribunal a cunoscut cea mai vie perioadă din cariera profesională, vă adresez cu toată sinceritatea îndemnul de a îndrăzni.

Specialiştii în resurse umane şi în dezvoltare personală apreciază restartările profesionale. Orice schimbare implică un suflu nou de energie, stârneşte entuziasmul, imprimă acţiune, revitalizează organismul.

Tot aceştia sunt cei care încurajează ca schimbările în carieră să se justifice prin îmbrăţişarea noului, prin îndreptarea spre ceva, iar nu prin fuga de ceva.

Dându-le crezare specialiştilor, am ales să nu fug de ceva, să nu fug de Tribunal care deja suferă de hemoragia de judecători.

Rămânând în Tribunal, vă încurajez pe voi, colegi de la Judecătorie, să evoluaţi spre nou, să vă oferiţi un nou început, să veniţi spre a cunoaşte noi colegi, spre a vă lăsa provocaţi de noi cauze.

Dacă pentru schimbarea locului de muncă pe orizontală nu există foarte multe oportunităţi, organizarea judiciară ne oferă posibilitatea ca în carieră să facem cel puţin o mutare – două pe verticală. Aveţi în faţă o primă astfel de mutare. Îndrăzniţi! Avem nevoie de voi!

Dacă până acum nu v-aţi gândit la beneficiile profesionale proprii pe care vi le-ar putea conferi promovarea efectivă la Tribunal, beneficii printre care cred că s-ar putea discuta inclusiv despre o perioadă de acomodare în care să vi se ofere posibilitatea de a studia jurisprudenţa instanţei, luaţi în calcul această posibilitate măcar din perspectiva unui act voluntar, altruist, orientat spre ajutorarea Tribunalului şi a colegilor care deja au depus eforturi pentru acoperirea lipsei de judecători!

Nu în ultimul rând, o altă valenţă de generozitate pe care ar conţine-o declanşarea fluxului şi dinspre Judecătorie spre Tribunal este aceea că prin eliberarea locurilor la Judecătorie se vor crea posturi atractive pentru viitorii judecători stagiari ori proaspăt definitivi. Ne amintim cu toţii emoţiile puternice de la început de carieră în legătură cu ocuparea unui post cât mai aproape de locul unde ne era sufletul, familia. Lăsaţi colegii proaspăt selectaţi să vină la Judecătorie!

Judecător Ana-Maria Puiu, Tribunalul Bucureşti

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.