« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Gânduri despre cum gândesc judecătorii
26.01.2022 | Cristinel GHIGHECI

Drept Timisoara
Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Cristinel Ghigheci

Cristinel Ghigheci

Se poate observa de multe ori în aplicarea legii cum unii judecători sunt tentaţi să pătrundă dincolo de litera legii, spre o idee abstractă de dreptate, şi din acest motiv lasă impresia unei nesocotiri a textului legal. Discuţia dacă judecătorul ar trebui să rămână în interpretare la textul legii (interpretarea textualistă) ori ar trebui să adopte o interpretare progresivă, evolutivă a acestuia (interpretarea evolutivă) se poartă şi în alte sisteme de drept, inclusiv în ţări care se bazează în principal pe jurisprudenţă ca izvor de drept (common law). Sunt celebre disputele dintre judecătorii de la Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii care s-au situat pe poziţii diferite din acest punct de vedere, cum este cea dintre textualistul Antonin Scalia şi colegul său Stephen Breyer, adept al interpretării evolutive.

De aceea vor fi şi la noi mulţi judecători care vor căuta o interpretare a textului legal care să satisfacă şi nevoia de a pronunţa o hotărâre echitabilă. Nu vreau să spun că acesta este un lucru bun sau rău, ci vreau doar să încerc să găsesc o justificare pentru o realitate constatată în practică.

Orice practician s-a regăsit deseori între aceste două moduri de interpretare a legii şi a decis când în modul mai precaut, ţinând-se de litera legii şi de voinţa exprimată de legiuitor, când în modul mai îndrăzneţ, aducându-şi aminte că este titularul unei puteri autonome şi încercând găsească o cale spre “Ideea de lege”.

Lector univ. dr. Cristinel Ghigheci, Universitatea Transilvania din Braşov
Judecător, Curtea de Apel Braşov

Extras din materialul cu titlul Gânduri despre cum gândesc judecătorii”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.