Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Cătălin Predoiu, cu privire la protestul spontan al angajaților STB: Când instanţa se pronunţă, toată lumea trebuie să se supună. Asta înseamnă stat de drept. Asta înseamnă Rule of Law. De sus şi până jos
24.01.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 21 ianuarie 2022, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, în cadrul emisiunii „Actualitatea”, cu privire la protestul spontan al angajaților STB, a declarat: „Indiferent ce spune fiecare parte, ambele trebuie să respecte legea şi, în consecinţă, orice hotărâre judecătorească pronunţată în baza legii până când ea este desfiinţată de către o instanţă superioară, tot în baza legii. Deci, una sunt chestiunile de ordin social-economic care se discută între cele două părţi, alta este cadrul legal care trebuie respectat de ambele părţi şi acest cadru legal este aplicat de către o instanţă, o instanţă se pronunţă într-un anumit sens, și dacă una sau ambele părţi ignoră ceea ce a pronunţat instanţa, ambele sunt în afara legii.

Foarte grav. Nu aş spune o neîncredere generală în justiţie, ci arată o lipsă de respect, cel puţin a părţii care nu se supune hotărârii judecătoreşti şi, implicit, legii, ceea ce poate să fie un fenomen mai mult sau mai puţin extins. În orice caz, trebuie să pună pe gânduri, în primul rând instituţiile de aplicare a legii, care trebuie să întroneze, cum spuneam, prescripţiile legale, indiferent în ce condiţii.

Nu cunosc detaliile şi procedurile în detaliu, nici natura litigiului, substanţa lui, nu m-a preocupat, nu e în atribuţiile mele acest lucru. Am aflat, cât am aflat şi eu din presă, mai multe lucruri, mai multe din conferinţa de presă de la minister, am fost preocupat cu ale noastre, ca să spun aşa. Dar aici principiile sunt clare în orice conflict. Când instanţa s-a pronunţat, s-a încheiat orice discuţie, iar dacă se ignoră prescripţiile hotărârii judecătoreşti, dispozitivul ei, sunt alte instituţii care ar trebui să intervină şi trebuie să o facă imediat. Altfel, legea va fi încălcată în continuare. Respectăm formal legea, dar atunci când e cazul să ne supunem ei și nu ne convine, o ignorăm. Nu e normal, nu e de acceptat. Asta înseamnă stat de drept, nu neapărat marile probleme ale Justiţiei sau nu numai ele, nu neapărat marile dosare de corupţie sau nu neapărat de corupţie, marile procese civile, ci şi o astfel de situaţie în care legea se aplică, instanţa se pronunţă, toată lumea trebuie să se supună. Cu asta basta! Asta înseamnă stat de drept. Asta înseamnă Rule of Law. De sus şi până jos!

În primul rând reprezentanţii, dacă nu se respectă această sentinţă, riscă foarte mult, inclusiv din perspectiva legii penale. Deci, pot interveni aici sancţiuni penale. Dar, repet nu vreau să mă pronunţ încă, întotdeauna am fost destul de reţinut să mă pronunţ cu privire la spețe şi nu o fac neapărat în legătură cu acest caz, ci, plecând de la acest caz, o fac în principiu, aşa cum am făcut-o întotdeauna fără a mă implica într-un caz sau în altul. Nu e de conceput, nu doar pentru Ministrul Justiţiei, ci pentru orice cetăţean, să accepte încălcarea legii şi a unei hotărâri judecătoreşti.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti