Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

CEDO. Sy v Italia. Menținerea în închisoare a unei persoane care suferă de tulburări psihice
24.01.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 24 ianuarie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Sy v Italia.

Italia trebuie să plătească 36.400 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 10.000 de euro pentru alte taxe, întrucât, în unanimitate, Curtea a reținut că au fost încălcate următoarele articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului:
– art. 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante);
– art. 5 § 1 (dreptul la libertate și securitate);
– art. 5 § 5 (dreptul la reparații);
– art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil);
– art. 34 (dreptul de cerere individuală).

Cauza vizează menținerea reclamantului, care suferă de o tulburare de personalitate și de bipolaritate, în detenție obișnuită, în pofida hotărârilor instanțelor interne care atestă incompatibilitatea stării de sănătate mintală a reclamantului cu detenția în penitenciar, care a dispus plasarea acestuia într-o reședință pentru executarea măsurilor de securitate (REMS), apoi într-un serviciu penitenciar pentru pacienții psihiatrici.

Curtea notează că, în ciuda indicațiilor clare și lipsite de ambiguitate ale instanțelor interne, starea de sănătate mintală a reclamantului era incompatibilă cu detenția în închisoare și că reclamantul a rămas încarcerat într-un mediu penitenciar obișnuit timp de aproape doi ani. Nu a beneficiat de nicio strategie terapeutică cuprinzătoare pentru managementul patologiei sale, într-un context caracterizat de condiții precare de detenție.

Curtea reamintește că, la 21 ianuarie 2019, un judecător din Roma a dispus plasarea imediată a reclamantului în reședință pentru executarea măsurilor de securitate pe o perioadă de un an. Departamentul administrației închisorii a trimis apoi multe cereri de cazare către REMS în regiunea Lazio și nu numai, dar fără succes. Curtea constată că, în fața acestor refuzuri, autoritățile naționale nu au creat noi locuri în cadrul REMS și nici nu au găsit nicio altă soluție.

După cum a subliniat Curtea în mai multe rânduri, este de datoria oricărui guvern să-și organizeze sistemul penitenciar în așa fel încât să garanteze respectarea demnității deținuților, indiferent de orice dificultăți financiare sau logistice.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti