Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Negovanović și alții v. Serbia. Refuzarea premiilor și beneficiilor financiare jucătorilor de șah nevăzători pentru merite sportive constituie faptă de discriminare
25.01.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul sportului, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 25 ianuarie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Negovanović și alții v. Serbia.

Cu majoritate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 1 din Protocolul nr. 12 (interzicerea generală a discriminării) la Convenţie, fapt pentru care Serbia trebuie să plătească fiecărui reclamant 4.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral, precum și beneficiile și/sau premiile financiare acumulate și viitoare la care ar fi avut dreptul să participe dacă ar fi fost un jucător de șah văzător care ar fi câștigat.

Cauza se referă la presupusa discriminare de către autoritățile sârbe împotriva jucătorilor de șah nevăzători, proprii cetățeni, care câștigaseră medalii la evenimente internaționale majore, în special la Blind Chess Olympiad. Spre deosebire de alți sportivi sârbi cu dizabilități și jucători de șah văzători care au obținut rezultate sportive identice sau similare, reclamanților li s-au refuzat anumite beneficii financiare și premii pentru realizările lor, precum și recunoașterea oficială printr-o diplomă de onoare care, potrivit acestora, a avut un efect negativ asupra reputației lor.

Curtea a constatat că, deși era legitim ca autoritățile sârbe să se concentreze pe cele mai înalte realizări sportive și pe cele mai importante competiții din sistemul său de premiere, nu există o justificare obiectivă și rezonabilă pentru tratarea în mod diferit a reclamanților pe baza dizabilității acestora.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti