Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Patru asociații ale magistraților solicită Uniunii Europene să ajute Turcia să restabilească statul de drept și să pună capăt vânătorii de vrăjitoare împotriva judecătorilor ca urmare a tentativei de lovitură de stat din 2016
25.01.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 3 ianuarie 2022, patru asociații ale magistraților au transmis o scrisoare cu privire la hotărârea Curții de Casație din Turcia care a confirmat condamnarea judecătorului turc Murat Arslan la 10 ani de închisoare pentru apartenența la o organizație teroristă.

Către:
Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene,
Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene,
Didier Reynders, comisarul european pentru justiție,
Josep Borrell Fontelles, înaltul Reprezentant al Uniunii Europene,
Olivér Várhelyi, comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere
Marija Pejćinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei,
Dunja Mijatović, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.

Prin hotărârea Curții de Casație a Turciei din 3 noiembrie 2021, a fost menținută condamnarea la 10 ani de închisoare pentru apartenența la o organizație teroristă lui Murat Arslan, judecător turc și președinte al Asociației Judecătorilor și Procurorilor din Turcia (YARSAV).

Murat Arslan a fost demis din funcția de judecător în iulie 2016, în urma tentativei de lovitură de stat, a fost arestat în octombrie 2016 și, de atunci, se află în detenție (înainte de proces). Nu doar Murat Arslan, președintele asociației judiciare independente YARSAV, ci și mulți alți judecători turci s-au dovedit a susține protecția deplină a drepturilor fundamentale în cadrul atribuțiilor lor de judecători și s-au opus – din mulți ani – presiunilor tot mai mari exercitate asupra justiției turcești de liderii politici turci.

Pentru contribuțiile sale la apărarea drepturilor omului, Murat Arslan a fost distins cu premiul Václav Havel pentru Drepturile Omului din 2017 de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

În cadrul procedurilor penale motivate politic – monitorizate de asociațiile noastre – Murat Arslan a fost acuzat că ar fi fost membru activ al organizației teroriste FETÖ/PDY și că ar fi sprijinit această organizație. În cursul acestui proces penal, principalul efort a fost de a demonstra că FETÖ/PDY este o organizație teroristă al cărei scop este acela de a se infiltra în instituțiile statului, inclusiv în justiție, și în special de a demonstra că Asociația Independentă a Judecătorilor și Procurorilor Turci (YARSAV) – al cărui preşedinte a fost Murat Arslan – a jucat un rol în această infiltrare.

Subliniem că Diego Garcia-Sayán, Raportorul Special al ONU pentru independența judecătorilor și avocaților, a declarat, după condamnarea în primă instanță din Ankara din 18 ianuarie 2019, că Murat Arslan a fost condamnat cu încălcarea procesului echitabil și a garanțiilor judiciare.

Asfel, procesul penal împotriva lui Murat Arslan nu a constituit un proces echitabil în sensul art. 6 CEDO, lipsind deja criteriile pentru ca instanțe independente să decidă asupra acuzațiilor, precum și că a fost o hotărâre intenționată în nerespectarea principiilor egalității armelor.

Această hotărâre a fost confirmată în recurs la 18 octombrie 2019 și – după cum s-a menționat mai sus – prin hotărârea din 3 noiembrie 2021, Curtea de Casație din Turcia a confirmat această hotărâre.

Din păcate, eroarea judiciară în cazul lui Murat Arslan nu este singulară.

Comisia Europeană a afirmat în Raportul UE 2021 privind Turcia că declinul serios constatat cu privire la funcționarea justiției din 2016 a continuat și că există în continuare temeri, în special cu privire la lipsa sistemică de independență a justiției și presiunile nejustificate exercitate asupra judecătorilor și procurorilor.

Suntem conștienți că există încă o cale de atac legală la dispoziția lui Murat Aslan, o petiție adresată Curții Constituționale, dar știind cum a acționat această Curte în cazuri similare, probabil că ar fi naiv să ne așteptăm la ceva în linia protejării principiilor unui proces echitabil și a drepturilor omului în acest caz.

Având în vedere importanța justiției într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, și faptul că acest tip de protecție este acordată judecătorilor și procurorilor nu în beneficiul lor personal, ci pentru a proteja exercitarea independentă a funcțiilor lor, Turcia a ajuns în faza în care drepturile la proces echitabil ale judecătorilor și procurorilor cu privire la reținerea acestora și condamnările penale acordate după tentativa de lovitură de stat din 2016 nu mai sunt protejate prin prin căi de atac interne.

Din acest motiv, ne dăm seama că este de datoria noastră să vă cerem din nou atenția și să vă cerem să acționați pentru a convinge Turcia, membră timpurie a Consiliului Europei din 1950, să restabilească statul de drept și să pună capăt vânătorii de vrăjitoare împotriva judecătorilor ca urmare a tentativei de lovitură de stat din 2016 și să creeze un mediu politic și juridic care să permită justiției să își îndeplinească atribuțiile în mod independent și imparțial, respectând standardele europene;

Facem apel la promisiunile dumneavoastră repetate de a menține anumite valori universale, anumite standarde ale drepturilor omului universal acceptate;

Facem apel la convingerea dumneavoastră de a nu ignora încălcările grave ale drepturilor omului, indiferent de proclamarea binelui intereselor economice sau strategice;

Si, în sfârșit, îndemnăm toți liderii guvernamentali și parlamentele să sprijine Turcia să reinstaleze statul de drept și să își respecte obligația de a respecta drepturile fundamentale ale omului.

Edith Zeller, Președintele Asociației Europeană a Judecătorilor Administrativi (AEAJ),
Duro Sessa, președintele Asociaţiei Europene a Judecătorilor (EAJ),
Tamara Trotman, președintele Fundației Judecători pentru Judecători,
Filipe César Marques, președintele Asociația Magistrații Europeni pentru Democrație și Libertăți (MEDEL).

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti